TÜP BEBEK TEDAVİSİNİN TUTMAMASINA ETKİ EDEN 10 FAKTÖR

Prof. Dr Bülent Tıraş tüp bebek tedavisinin tutmama nedenleri hakkında bilgi verdi.

IMG_8584-2-1024

Yardımcı üreme yöntemlerinden tüp bebek neden tutmaz?

Bebekteki gelişim pek çok faktörlere bağlı olarak gerçekleşmektedir. Bebekteki gelişim sürecine etki eden faktörler açıklanması pek kolay olamayan karmaşık hadiselerle meydana gelmektedir. Doğal yolla çocuk sahibi olamayıp tüp bebek tedavisine başvurup tedavinin neticesinde başarısız sonuç elde eden çiftlerin, bir sonraki uygulanacak olan tüp bebek tedavisi öncesinde, bir öncede ki uygulanan tüp bebek tedavisi neticesinde neden başarısız sonuç elde edildiğine dair oldukça detaylı bir araştırmanın yapılması gerekmektedir. Yardımcı üreme yöntemlerinden tüp bebek tedavisi neticesindeki başarısız sonuca etki eden faktörlerin belirlenmesi sayesinde bir sonraki uygulanacak olan tüp bebek tedavisi neticesinde başarılı sonuç elde etme olasılığı artacaktır.

Yardımcı üreme yöntemlerinden tüp bebek tedavisindeki başarı oranını etkileyen faktörler ise şunlardır:

1 ) Rahim zarı kalınlığı

Anne adaylarında daha önceden geçirilmiş bir ameliyata ya da bazı enfeksiyonal durumlara bağlı olarak rahim zarı zarar görmüş ve kalınlığını kaybetmiş olabilir. Bu tür bir durum düzeltilemeyen bir problem olarak görülür. Söz konusu olan rahim zarı kalınlığının yaklaşık olarak 8 mm ile10 mm sahip olması bazı durumlarda yeterli olmamaktadır.

 

2 ) Rahim zarındaki yapısal bozukluk

Anne adaylarında görülen miyom, polip gibi oluşumların, embriyonun gelişimi beslenmesini engelleyecek düzeyde bir yapışıklık söz konusu ise bu oluşumların tüp bebek tedavisi öncesi araştırılması ve de önlenmesi gerekmektedir. Böylelikle tüp bebek tedavisinde başarılı bir netice alma olasılığı artacaktır. Bknz: http://www.bulenttiras.com/10-maddede-tup-bebek-tedavisinin-tutmama-nedenleri

 

3 ) Doğru embriyonun transfer edilmesi

Embriyonun, anne adaylarının rahmine transfer edilme işlemi tüp bebek tedavisinde başarı sağlanması açısından önem taşımaktadır. Embriyo transfer işleminin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi ile embriyonun rahime tutunması gerçekleşir aksi takdirde eğer sağlıklı bir transfer olmaz ise bu tutunma olayı gerçekleşemeyecektir. Tutunma olsa bile bozuk olma ihtimali de göz önünde bulundurulmalıdır. Özetle doğru embriyonun transfer edilmesi, tüp bebek tedavisi neticesinde elde edilecek başarı açısından önemli bir etkendir.

 

4 ) Yanlış tutunma neticesi ile olası dış gebelik oluşumu

Bozuk tutunma veya tutunamamanın söz konusu olduğu durumlarda nadiren de olsa embriyolar rahim içine aktarılıp tüplere doğru ilerleyerek burada takılı kalabilmektedir. Bu durum dış gebelik olarak adlandırılmaktadır. Dış gebelik durumu Yardımcı üreme yöntemlerinden tüp bebek tedavisindeki başarı konusunda engel olarak kabul edilmektedir.

 

5 ) Damarlanmalarda oluşan problemler

Damarlanmalarda oluşan problemler takip edilmeden embriyo transfer işlemi gerçekleştiği takdirde hastaya bebe aspirini ile düşük molekül ağırlığı mevcut olan heparin ilaçları uygulanarak damarlanma sorunları önlenebilir.

 

6 ) Yanlış rahim kasılmaları

Embriyo tutunması için rahimde yukarıya doğru kasılma meydana gelmesi gerekir. Aksi halde embriyonun normal tutunması gereken bölgede değil başka bir bölgede tutunma olasılığı söz konusu olur.

 

7 ) Endometriumun altında bulunan damarlanmada direnç gözlemlenmesi

Endometriumun altında bulunan damarlanmada direnç gözlemlendiği takdirde embriyonun tutunma işlemi sağlıklı bir şekilde gerçekleşmez. Bu durumun gözlemlenmemesi halinde tüp bebek tedavindeki tüm uğraşlar anlamını yitirebilir.

 

8 ) Yardımcı üreme yöntemlerinden tüp bebek tedavisinde başarısızlığa sebep olan birincil faktörler

  • Embriyonun genetik yapısında meydana gelen bozukluklar
  • Anne adayının yumurta gelişimi için kullanması gereken ilaç protokollerinin uygun olmaması
  • Embriyonun oluştuğu kültür ortamının yeterli olmaması

 

9 ) Yardımcı üreme yöntemlerinden tüp bebek tedavisinde başarısızlığa sebep olan ikincil faktörler

  • Rahim iç duvarına etki eden yapısal nedenler
  • Rahim içinde bulunan miyom, polip gibi oluşumlar
  • Anne adayının rahim içinde yapışıklıklara neden olabilen cerrahi operasyonlar, kürtaj, enfeksiyon geçirmesi
  • Anne adayında genetik veya sonradan oluşan savunma mekanizması problemleri

 

10 ) Yardımcı üreme yöntemlerinden tüp bebek tedavisinde başarısızlığa sebep olan üçüncül faktörler

Endometriosis problemi olarak bilinen çikolata kistleri

Anne adayının tüplerinde, tıkanıklık ve şişme olması

Anne adayının daha önceden geçirmiş olduğu karın içi ameliyatlar ve enfeksiyona bağlı tüplerde oluşan problemler

 

Kaynak: http://www.bulenttiras.com

 

BENZER YAZILAR