Kabin takırtısı uçaklarda tat duyularınızın değişmesini sağlayan gizli malzeme olabilir.
Yerden 9000 metre yüksekteki hayata alışmak kolay değil. Tat duyularımız da bu geçişte zorlanabiliyor. Cornell University’nin araştırmasına göre uçakta yemek yemek tat hassasiyetlerinizi de etkiliyor.
Araştırmada, katılımcılara yoğun şehir trafiği gürültüsüne denk düşecek şekilde 80-85 desibel bir frekans verilen kulaklıklar takılıyor. Katılımcılardan kulaklıklarla beraber, şekerli şeyler yiyenler içerisinde gürültü seviyesi tatlılık algısını seyreltilmesini sağlıyor.
Fakat tuzlu, baharatlı yiyecekler tüketenlerin ise bu tatları daha yoğun hissettikleri söyleniyor.
Nedeni şu: Karşıt akustikler “chorda tympani” sinirlerinizin (tat hakkındaki bilgileri dilin ön tarafından beyinsapına taşıyan mekanizma) bilgileri taşırken türbülans yaşamasına sebep olur.
Araştırmacılardan Dr. Robin Dando’ya göre bu sinirler kulak zarına yakın oldukları için yüksek seslerin yarattığı titreşimlerin kulaklarınızda yarattığı çınlamalar, beynin bazı tatları algılamasını etkileyebiliyor.
Yani gürültülü bir ortamda (uçak ya da bir stadyum) kaldığınızda şekerli besinleri gereksiz yere, oburca tüketebilirsiniz çünkü tat tomurcukları beyninize yeteri kadar tatmin olup doyduğunuzu iletemez.
Uçakta yanınızda oturan yolcunun kurabiyelerini çalmadan önce daha baharatlı, tuzlu yiyecekleri tercih edebilirsiniz. Bir peynir tabağı ya da sandviç gibi.
Dando’ya göre “Bazı tatlar beyne iletilirken farklı şekilde kodlanabilirler.”. Desibel seviyesi yükseldikçe tuzlu tatları algılama arttığı için bu tarz yiyeceklerden tüketmek bu ortamlarda açlığınızı daha doğru şekilde tatmin edebilir.
Dando’ya göre yoğun gürültüler durduğu zaman tat algınız da normale dönecektir.