“GSM operatörleri, 3G teknolojisini lanse ederken, görüntülü telefon görüşmesi yapabilme imkânının üzerinde o kadar çok durdu ki, birçok kullanıcı, 3G’yi ‘görüntülü arama’ olarak algıladı” diyor teknolig.com sitesinin editörü Deniz Güventürk. 3G’yi tanımlamak için belki de en doğru cümle; “yüksek hızlı veri iletişimi”. Üstelik sadece cep telefonları için değil, notebook ve netbook’lar için de son derece önemli bir atılım. Cep telefonunun sağlıklı sinyal aldığı her yerden internete bağlanman mümkün. Cep telefonundan TV izlemek, görüntülü telefon görüşmesi yapmak, ADSL’den daha hızlı bir şekilde internette sörf yapmak ve en önemlisi “internete bağlanmak için” servis erişimi sunan herhangi bir yerde olma zorunluluğu taşımamak, 3G’nin en temel avantajları.
Peki maliyetler?
Tarife ve kampanyalar karmaşasında, buraya spesifik ücretler yazmayı şimdilik gerekli bulmuyorum. Operatörlerin resmi web sayfaları bu konuda aydınlatıcı olacaktır. Bu arada faturanda tatsız sürprizlerle karşılaşmamak için, bilhassa internet erişimi kota aşım ücretlerini çok çok iyi öğrenmeni öneririm.
Hayatında ne değişecek?
E-postaları yoldayken denetleyip, ekleriyle birlikte hızlı bir şekilde yöneteceksin. Görüntülü konuşma özelliği, çevrimiçi toplantıları için biçilmiş kaftan. Dilediğin her yerde TV izle. Uygun paketle, film, dizi ve gerçek zamanlı haber bültenlerini 3G ile cebine sığsın. Bankaların görüntülü müşteri hizmetleri servisleri ve widget’lar (bağlantı kısayolları).
Nasıl geçiş yapacağım?
Elbette 3G uyumlu cep telefonuna sahip olman gerekiyor. Bu cihazlardan birine sahipsen, operatörlerin ilan etmiş olduğu SMS numaralarına 3G yazarak başvur ve kendin için uygun tarifeyi seçip satın al. Görüntülü görüşme ilgini çekiyorsa, telefonunun ön panelinde ikinci bir kamera olmalı. TV izlemek ve web için tercih edeceksen, geniş ekranlı (2,5 inç) bir cihaz seç.
Çözüm Uzmanı Duygu Ersoy’un seçtikleri:
Nokia N97
En önemli özellikleri; kocaman tam dokunmatik ekranı (3,5 inç), sürekli çevrimiçi servislerle kullanıcısına internet ve iletişim deneyimi yaşatması, kayarak açılan Q klavyesi ve elbette yeni nesil uygulamaların birçoğuna destek vermesi.
LG GD910
LG’nin 3G’li kol saati telefonu GD910, nerdeyse ortalama bir 3G telefonun tüm işlevlerine sahip. 3G HSDPA uyumluluğuyla donatılan ürün ile yüksek hızda veri aktarımı yapmak da mümkün. Sesli arama, MP3 çalar gibi cep telefonlarındaki özelliklere sahip.
Toshiba Portege G910
Q klavye, 3 inç geniş VGA dokunmatik ekran, parmak izi güvenliği ve GPS navigasyonu yeteneğine sahip güçlü, akıllı bir mobil cihaz. Windows Mobile 6 ile çalışan G910, parmak izi okuyucusuyla dosya ve bilgiler için güvenlik sağlıyor.
Samsung Preston
Preston, tam bir akıllı iş asistanı. 2,8 inç’lik ekranından 3G hızında e-postalarına erişebilir, ajandanı organize edebilirsin. 3,2 MP kamerası, Shazam Find Music aracılığıyla Müzik Tanıma hizmeti ve video oynatıcısı bulunuyor.
Hazırlayan: Deran Özer