UNLU ÜRÜNLERE BAYILIYORUM

Kışın neden canım daha çok karbonhidrat çekiyor?
Karbonhidrat dediğimiz besin grubu; tahıllar, unlu gıdalar, nişastalı gıdalar, meyve ve şekerli gıdalardan oluşur. Gün içinde vücudumuzun ihtiyacı olan enerjinin yüzde 50-60’ını bu grup besinlerden almamız gerekir. Dolayısıyla mevsimsel değil her gün bu gıdaları tüketmek büyük önem taşır. (Kişiye göre değişen ölçülerde almak önemlidir.)Kış aylarında tüketilen gıdalar, geleneksel damak tadı ve alışkanlıklardan dolayı ister istemez seni daha karbonhidratlı ve yağlı gıdalara yönlendirir. Bu durumda yapılması gereken yine dengeli bir beslenme planı çizmektir.

Kış döneminde vücut ısımızı dengede tutabilmek adına metabolizma doğal olarak kendini kısıtlamaya alır. Yani metabolik hareket devam eder ama daha yavaş bir performansı vardır. Kış döneminde tabiatta yetişen gıdaları da göz önünde bulundurduğumuzda vücut ısısını ve bağışıklık sistemini desteklemek adına çok dengeli besinler olduğunu fark ederiz.
Örneğin tüm meyveler daha yoğun tatlı ve vitamin bakımından çok zengindir. Bakliyat yemekleri kış döneminde daha çok artar. Şekerli gıda çeşitlerinin tüketimi de, hem çevresel hem de sosyal faktörler nedeniyle daha çok artmaktadır. Amaç vücut direncini daha çok korumak ve vücut ısısını dengede tutmaktır.

Burada unutulmaması gereken, her kişinin metabolizmasına, harcadığı enerji değerine göre belli miktarlarda gıda tüketmesi gerektiğidir.

Örneğin 1.500 kaloriye ihtiyacı olan bir kişiye günde dört dilim ekmek, bir tabak makarna ve dört meyveden gelen karbonhidrat yeterlidir.  2.000 kaloriye ihtiyacı olan bir kişinin ise gün içinde altı dilim ekmek, bir sütlü tatlı , dört-altı kaşık bulgur ve dört adet meyve yemesi yeterlidir.

Aylin Yılmaz / AY Beslenme  Danışmanlığı, Beslenme ve Diyet Uzmanı

BENZER YAZILAR