UYKU DÜZENİ YILLAR İÇİNDE NASIL DEĞİŞİYOR?

Uyku düzeninde de biz kadınlar daha şanssızız…

uyku kadin

Bir zamanlar bebek gibi uyuyordun…Çünkü, bebektin. Çok geçmeden, çocukluk dönemindeki geç saate kadar ayakta kalma takıntın, ergenlik yıllarında yerini sabaha karşı uyumalara devretti. Yetişkin olduğunda ise uyku düzenin yine kaydı; bu sefer de asla yeteri kadar uyumadığını hisseder oldun. Neler oluyor peki?

Uyku düzeninin yıllar geçtikçe daha da karmaşık ve daha az tatmin edici olduğunu düşünmen tamamen normal. Fakat daha az uyuyor olmanın yaygın olması da bu durumun sağlıklı olduğu anlamına gelmiyor. Yaşlandıkça uykuya daha az ihtiyaç duyduğun gibi bir şey ise koca bir söylentiden ibaret. Noran Neurological Clinic’ten Dr. Tacjana Friday’e göre yaşlanma ile uyku bozuklukları arasında bağlantı olduğu doğru; ancak uyku sorunlarının tek nedeni yaşlanma değil. Çünkü yeterli uykuya duyduğumuz ihtiyaç, yaşlanmaya bağlı değil. Çoğu insan günde 7-8 saat uykuya ihtiyaç duyuyor ve bu miktar yaşamın her aşamasında aynı kalıyor.

Uyku düzenindeki değişiklikler, yaşamları boyunca hem kadınlar hem de erkekler tarafından tecrübe ediliyor; fakat kadınlarda uyku sorunlarının oluşması daha erken dönemlerde başlayabiliyor. Sleep Soundly Every Night, Feel Fantastic Every Day kitabının yazarı Robert S. Rosenborg, 11 yaşından sonra kadınlarda beliren insomnia sorununun erkeklere kıyasla 2 kat daha fazla gözlemlendiğini belirtiyor. Bunun nedeni hormonal olabilir; fakat çalışmalar, stres ve depresyonun kadınlarda daha fazla görüldüğünü gösteriyor. Aynı zamanda, vücut saatinde gecikmelerin yaşanılmaya başlanması da uykuya dalmayı güçleştiriyor (Kadın olmanın zorluklarından birisi daha!).

Ergenlik yıllarında beliren ilk uyku sorunu ise sosyal jet lag olarak karşımıza çıkıyor. Birçok kişi bu dönemde 7 saatten daha az uyku uyumaya gayret ediyor. Halbuki bu yıllarda 8-10 saat uyunması gerekiyor. Hafta içi az uyuyup hafta sonu daha fazla uyuma düşüncesi de her ne kadar işe yaramadığı ortada olsa da bu yıllarda başlangıç gösteriyor. Bu tarz bir uyku düzeni ise zihinsel faaliyetleri sekteye uğratıyor ve özellikle de pazar geceleri uykuya dalınmasını güçleştiriyor. Genç kadınların ise erkeklere kıyasla 30 – 45 dakika daha fazla uyuması gerekiyor.

Yirmili yaşlara gelindiğinde ise uykuya olan ihtiyaç seviyemiz düşüşe geçerek 7-8 saatlik bir uyku bize yeterli gelmeye başlıyor. Fakat yetişkinlikte kadınların yaşadığı hormon bombardımanı, özellikle de regl dönemi ile bu ihtiyacı dalgalandırabiliyor. Adet döneminde kadınların yarısından fazlası uyku sorunları ile baş başa kalıyor.

BENZER YAZILAR