UYKUDA TERLEMENİN NEDENLERİ

sıcak hava

Gece terlemesine yol açan bir diğer etken ise düşük kan şekeri. İnsülin alan ya da oral diyabet ilaçları kullanan kişilerde geceleri hipoglisemi meydana gelebilir ve terlemeler oluşabilir. Eğer uykularındaki terlemelerin sebebinin ilaçların olduğunu düşünüyorsan, doktorundan doz düzenlemesi ya da diğer tedavi olasılıklarının değerlendirilmesi gibi taleplerde bulunabilirsin.

Hiperhidroz olarak bilinen aşırı terleme hastalığı da gece terlemelerinin ardındaki faktör olabilir. Hiperhidroz durumunda, vücut nedeni açıklanamaz bir şekilde, düzenli olarak ter üretiyor. Hiperhidroz hastalarında terleme ise belirli bölgelerde meydana geliyor. Yani, vücudun bazı kısımları ter içerisinde kalırken, bazı kısımlarında terleme hiç meydana gelmiyor. Terlemenin görüldüğü bölgeler ise avuçiçi, ayaklar, koltuk altı ya da baş olabiliyor. Ancak, hiperhidroz semptomları sadece geceleri meydana gelmiyor; gün boyunca devam ediyor. Hiperhidroz durumunda dermatolog gözetiminde antiperspirant ilaçlarla ya da botoks enjeksiyonu ile sorun çözülebiliyor.

Son olarak, gece terlemesinin enfeksiyon ya da grip, bakteriyel enfeksiyon, tüberküloz, AIDS, lösemi ve de kanser gibi durumlardan da kaynaklanıyor olabileceğinin altını çizmek gerek. Ancak hemen panik yapmamak lazım: Henüz teşhisi konulmamış bir rahatsızlığa sahip insanlarda, gece terlemesinin yanı sıra açıklanamaz kilo kaybı ve ateş gibi belirtiler de ortaya çıkıyor.

Gece terlemesinden kurtulmak için ise şunlar yapılabilir: İlk olarak, yatağa girdiğin kıyafetlerinin kalın olmadığından emin olmalı, odanın havalanmasını sağlamalı, alkolden ve baharatlı besinlerden uzak durmalısın. Stresten arınmak da oldukça yardımcı olacak. Stresten kurtulmak için ise egzersiz ya da derin nefes alışverişi gibi tekniklerden yararlanabilirsin. Ancak ne yaparsan yap bu durumdan kurtulamıyorsan, hatta başka semptomlarla da karşılaşıyorsan, bir uzmana başvur.

 

BENZER YAZILAR