Uykunun zamanı, süresi ve yeri?

Sabah 5’te yapılan meditasyon seansları üretkenliğinize pek bir katkı sağlamaz. Sleeplessness kitabının yazarı Profesör Jim Horne açıklıyor.

“Hafta sonu geç saate kadar uyku, öğleden sonra şekerlemeleri ya da otobüsünüz gelmeden yarım saat önce uyanmak… Ne zaman uyku bastırsa, birkaç saatlikliğinize faydası, erken bir başlangıçtan fazla olabilir.”

“Hepimiz sabah insanı olamıyoruz. Sirkadyen vücut saatimiz, günlük iniş ve çıkışlarıyla kişiden kişiye değişiklik gösteriyor. Bu nedenle, kimimiz sabahçı bir tarla kuşuyken kimimiz ise akşam saatlerine kadar açılamayan baykuşlarız.

1. Dahası, geç uyuyanlar, vardiya değişimi ya da jetlag gibi uyku saati değişikliği durumlarına daha kolay adapte oluyorlar ve bu da onlara doğal bir avantaj sağlıyor.

2. “Bize hep erken kalkanın yol alacağı söylendi ve 1735’te, birçok konuda bilgili olan Benjamin Franklin, ‘Erken yatıp erken kalmak bir insanı sağlıklı, varlıklı ve akıllı yapar,’ dedi. Ancak birçok çalışma bu sinir bozucu görüşleri test ettiği zaman bunu desteklemekte başarısız oldu. Belki de bunlardan en ilgi çekici olanı BMJ’de yayımlanan, 1300 kişinin katıldığı bir anketti. Erkencilerin daha varlıklı olduğuna dair hiçbir kanıt yoktu ve gece geç saatlerde uyuyanların gelirleri daha yüksekti. Üstelik zihinsel yetenekleri arasında da hiçbir fark yoktu.

3. Kısacası, eğer erkencilerin sizden daha iyi performans gösterdiği konusunda endişeleniyorsanız, bu konuda uykusuz kaldığınıza değmez.”

1/ BMJ’deki bir araştırmada, katılımcıların %29’u kendilerini ‘sabah insanı’ olarak tanımlarken, geri kalanı kendilerinin ‘baykuş’ olduğunu düşündü ya da bir seçim yapmadı.

2/ Geç saatlere kadar uyumanın bedeninizin dengesini bozduğuna inanmayın. Pennsylvania Üniversitesi, yatakta ekstradan 2 saat geçirmenin uyanıklığı artırdığını buldu.

3/ Madrid Üni-versitesi’nden bir çalışma, gece geç saatlerde uyuyanların mantık ve genel zekâ testlerinde daha yüksek sonuçlar aldığını buldu.

BENZER YAZILAR