Uyurken bacakların kasılması

Huzursuz Bacak Sendromu da denen bu kasılma hali özellikle geceleri ortaya çıkıyorsa ve sizi uykunuzdan ediyorsa şaşırmayın. İşte uyurken bacakların kasılması.

Çünkü HBS denen bu durum her 10 kişiden birinde görülüyor, yani hayli yaygın… Uzmanlara göre beyinde salgılanan dopamin hormonunun seviyesindeki dengesizlik HBS’ye neden oluyor. Aynı şekilde kalıtsal nedenler, demir eksikliği, böbrek yetmezliği ve kronik hastalıklar da HBS’nin nedenleri arasında. Eğer sizde de uykunuzu sizden alan huzursuz bacak sendromu varsa, soğuk ya da sıcak su torbaları, masaj, ılık suyla duş vb. yardımcı olacaktır. Öte yandan bir doktora danışıp beyninizin dopamin faaliyetini baskılayacak tedaviye başvurmak da işe yarayabilir. Yalnız önce vücudunuzun demir seviyesini ölçtürün çünkü belki basit bir mineral takviyesiyle de bu sıkıntıdan kurtulabilirsiniz.

Uyur-gezer, hatta uyur-yer misiniz?

Tam olarak anlaşılamayan nedenler yüzünden uyurgezerler gecenin bir yarısı ayaklanır ve genellikle evlerinin içinde dolanmaya başlar. Araştırmalara göre sadece Amerika’da bile nüfusun yüzde 4’ü uyurgezerlikten şikâyetçi ve bu, uyku yetersizliğine yol açtığı için, aileleri de etkiliyor. Uyurgezerler üzerine yapılan bir araştırmaya göre, uykusunun orta yerinde yataktan doğrulan bu kitle, genellikle soluğu mutfakta alıyor. Bu insanların derdi ne gezinmek ne de uyku ve onların teşhisi de “uyku bağlantılı yeme bozukluğu” olarak tarif ediliyor. Genellikle de diyet yapan ve yatağa aç giren kadınları buluyor. Tedavisinde bazen sakinleştirici türü ilaçlar bazen de daha fazla uyku işe yarıyor. Uyur Gezerlerin bir kısmı da uykularında mutfağa girip yiyecek bir şeyler hazırlıyor hatta kurabiye pişireni bile var. Bu gruptakilerin uykularında kendilerine zarar vermemesi için mutfağı ocak yakacakları, kesici ve delici aletleri kullanacakları şekilde bırakmamak gerekiyor. Hatta en emin yol şu: Uyurgezerseniz, eşiniz ya da ailenizdekiler de bu durumdan haberdarsa, sizi usulca yeniden yatağa yönlendirsinler.

Kuşkusuz sizi uykusuz bırakan gerçek, yukarıda sıraladıklarımızla uzaktan yakından alakası olmayan, metabolik ya da psikolojik bir rahatsızlık da olabilir. Tam olarak sizi neyin uykusuz bıraktığını öğrenebilmek için en doğrusu elbette bir doktora görünmek. Yalnız bir uyarıyı da peşinen yapalım: Uyku ilaçları ya da anti depresanlar her zaman “doğru” çözüm değildir. Bazen asıl çözüme ulaşmak için, hayatı daha düşük viteste yaşamayı denemek gerekir.

BENZER YAZILAR