Uyurken dişlerimi gıcırdatıyorum, bunun nedeni nedir. İşte bilmeniz gerekenler.
Dişlerinizi mi gıcırdatıyorsunuz?
Eğer uykudan uyandığınızda çene eklemlerinizde bir tür kilitlenme, hareket ettirmede güçlük yaşıyorsanız veya kronikleşmiş baş ağrısıyla uyanıyorsanız, gece boyu dişlerinizi sıkıp gıcırdatıyorsunuz demektir. Uzmanlara göre her 100 kişiden 16’sı uykuda dişlerini gıcırdatıyor ve bunun anksiyete kadar anti depresanlarla da ilgisi var. Yapmanız gereken ise şu: Dişçinize gidiyorsunuz ve pratik bir çözüm olarak size uykuda kullanmanız için diş koruyucu veriyor. Eğer diş gıcırdatmanızın sebebi sizi aşıyorsa, daha açık bir ifadeyle gündüz yaşadığınız stresinin hıncını gece uykunuzda ve dişlerinizi sıkarak çıkarıyorsanız o zaman profesyonel yardım almanız ve psikiyatristin yolunu tutmanız gerekiyor demektir. Aynı şekilde yatağa girene kadar kendinizi adeta tüketiyorsanız ve yastığa başınızı koyar koymaz uyuyorsanız da sorun var demektir.
Vücut saatinizin ayarı mı bozuk?
Şafağın söktüğü saatlere kadar uyanık kalıyorsunuz ve yine de uykunuz gelmiyor mu? Belki de sizin sorununuz DSPS’dir ya da Gecikmiş Uyku Fazı Tipi Uyku Bozukluğu Sendromu… Hemen hafife almayın çünkü günümüzde uykusuzluktan mustarip insanların yüzde 10’unun asıl derdi bu… DSPS’ye yakalandıysanız, vücudunuz en erken öğlen 12 sularında uyku hormonu melatonin salgılıyor demektir. DSPS’den mustarip olduğunuzun en büyük delili şu olsa gerek: Ergenliğinizden beri gece kuşusunuz! Bu, kişiyi çoklukla ergenlikte bulur ve lise yıllarında da devam eder. Bazen yetişkinlikte de peşinizi bırakmaz. Eğer siz de geceleri deliksiz en az yedi saat uyumuyorsanız, ileriki yaşlarınızda yüksek tansiyon hatta diyabet tehlikesiyle karşı karşıyasınız demektir. Hatta yapılan son bir araştırmaya göre geç saatlere kadar uyanık kalanlarda daha olumsuz düşünceler de yaygındır.
Peki, ne yapacaksınız?
Uyuyabilmek için uyku hijyenini sağlayacaksınız! Örneğin çay ve kahveyle vedalaşacaksınız, internette gezinmeye son vereceksiniz ve yatağa girmeden 1,5 saat önce televizyonu kapatacaksınız. Sabahları güneş ışığı alan bir odada güne gözlerinizi açarsanız daha da iyi… Eğer tüm bunları yaptığınız halde yine de uykunuz gelmiyorsa o zaman doktorunuza danışın ve suni melatonin tedarikine başvurun. Sabahları da ışık tedavisiyle güne başlayın.