2/ KENDİNİZİ ÇOK YORMAK İŞE YARAMAYABİLİR.
Bu işe başladığım zaman vücut geliştirme dergilerini okuyarak oradaki bilgilerden faydalanırdım. Okuduğum birçok şey kasları drop setler yaparak ve eksantrik evreleri uzatarak yormayı öneriyordu. Ben de kas kütlemi artırmak için bu tekniklerden faydalandım. Ancak böyle yaptığım zaman vücudumun belirli bölgelerini antrenmandan sonraki 3-4 gün boyunca kullanamayacak gibi hissederdim. Kasları uygun yoğunlukta çalıştırmakla, eklem rahatsızlığınız varmış gibi yürümenin arasında ince bir çizgi vardır.
Bu konuda yapılan araştırmalar, hipertrofi için kasları çok fazla yormanın gerekliliği hakkında ikiye bölünmüş durumda. Kasların üzerine fazla gitme yöntemi, bu
spora yeni başlayanlarda işe yarayacak gibi görünüyor. Zaten bu spora yeni başlayanların görmek istediği ilk şey, kaslarındaki birkaç cm’lik büyüme. Bahsedilen bu yöntem, alt vücut çalışan kişiler için de faydalı olabilir. Haftada 5-6 gün gibi bir sıklıkla çalışan kişiler, kısa vadede daha fazla uyarılma yaratarak gelişim sağlayabilir.
Öte yandan bu tarz antrenmanların olumsuz yanı ise, ağrının dışında bağ dokularınızda yıpranma ve yırtılma yaratabilecek olmasıdır. Eklemlerinizdeki hasar genel ağrılara yol açabilir. Kaslarınızdaki yıkım nedeniyle meydana gelen bu enflamasyon, vücudunuza yeterli toparlanma süreci tanımadığınızda bağ dokularınızda aşırı hassasiyete ve sakatlıklara neden olabilir.
Genel olarak konuşmamız gerekirse, vücut geliştirme sporu yapanlar yorgunluk sınırlarının yüzde 80-90’ına ulaştıklarında iyi sonuçlar alabilmekte. Fizikleri gelişir, kilo verirler, hareket kaliteleri yükselir ve kuvvetleri artar. Fakat bu sınırın biraz üstüne çıkıldığında, yan etkiler de ortaya çıkmaya başlar.