ÜZÜLDÜĞÜNÜZDE BEDENİNİZDE OLANLAR

Üzüntüye bağlı olarak vücudunuzda birçok sağlıksız değişimin gerçekleşmesinin kapıları aralanıyor.

1Klinik depresyonun kalp hastalıkları, diyabet ve panik atak gibi birçok sağlık sorunu ile ilişkilendirildiğini elbette duymuşsunuzdur. Peki ya gün içerisinde iş hayatında, aile içerisinde ya da arkadaşlarınla birlikteyken karşılaştığınız üzüntünün etkileri?  Öyle görünüyor ki, bu tür üzüntüler de bedeniniz üzerinde olumsuz etkiler yaratabiliyor.

Molecular Psychiatry’de yayımlanan yeni bir çalışmaya göre üzüntüye bağlı olarak, beyninizdeki stresle ilişkili kimyasalların seviyeleri artış gösterebiliyor. Bu kimyasallar ise kanınızdaki iltihaba neden olan proteinlerin sayısını artırarak kalp hastalıkları, felç ve metabolik sendromlara neden olabiliyor.

Beyinden vücuda…

Üzüldüğünüzde, üzüntünüzü dengelemek için beyninde opioid adı verilen kimyasalların seviyesi yükseliyor. Ancak bu opioidlerin bedeniniz üzerinde olumsuz etkileri de olabiliyor. Nasıl mı? Bağışıklık sistemini karıştırarak hastalıklara karşı daha da korunmasız kalmanıza neden olabiliyorlar. Dahası, bazı durumlarda inflamatuar özelliğe sahip IL-18 adlı proteinin salınımı da tetiklenebiliyor. Buna bağlı olarak da kardiyovasküler rahatsızlıklar belirebiliyor.

Domino etkisi

Family Fit kitabının yazarı Klinik Psikolog John E. Mayer’e göre, üzüntü her ne kadar depresyon olmasa da, tüm vücut fonksiyonlarının zayıflamasına yol açabiliyor ve allostatik yüklenmende karışıklıklara neden olabiliyor. Bağ ağrılarının, eklem ağrılarının, kas ağrılarının ve bağışıklık sistemi sorunlarının üzüntülü dönemlerde artış göstermesinin nedeni de bu şekilde açıklanıyor.

Beslenme alışkanlıklarınız da bu ani düşüşlerden etkilenebiliyor. 2013 yılında Plos One’da yayımlananbir çalışmada, üzüntülü hallerin acı, tatlı ve ekşiyi algılayabilme yeteneğini yükselttiği belirtiliyor. Üzüntü sonrası tatlının sana daha da tatlı gelmesi de bu şekilde açıklanabilir. Ayrıca, üzüntülü insanlar sağlıksız besinlere daha fazla yükleniyor ve kendilerini kısa sürede kilo alma riski ile karşı karşıya bırakıyorlar. Ancak sorunlar bununla da sınırlı değil. Çünkü bu tutuma bağlı olarak uzun dönemde hipertansiyon ve kalp sorunları da oluşabiliyor.

Üzüntü genellikle hayatımızda büyük etkileri olan olaylara bağlı olarak geliştiğinden, üzüntü duygusu diğer duygulara kıyasla daha uzun sürüyor. Üzüntünün süresinin uzamasına bağlı olarak da stres hormonu kortizol yükseliyor; kan şekeri, tansiyon ve uyku kalitesi zarar görüyor.

Ne yapmalı?

Sıradan üzüntüler genellikle kısa dönemli gerçekleşiyor ve uzun süreli depresyonlar kadar olumsuz etkileri olmuyor. Yaşam tarzınızda bazı değişiklikler ile bu olumsuz etkilerin izlerinin silinmesi ise mümkün. Düzenli meditasyon, düzenli egzersiz, uyku kalitesinin iyileştirilmesi ve sağlıklı beslenme sayesinde, stresin beyin ve beden üzerindeki etkileri silinebiliyor.

 

BENZER YAZILAR