Yeni bir araştırmaya göre, düzenli olarak uzun süre çalışan kadınların sağlık sorunları riski 3 katına çıkıyor.
Günümüzün koşuşturmalı dünyasında saatlerimizi işte geçirmek zorunda kalıyoruz. Arkadaşlar arasında yapılan sohbetlerde herkes çalışma saatlerinden dert yanıp geçen hafta ne kadar ağır çalıştığından şikayet ediyor. Düzenli olarak işte uzun süre çalışmanın sosyal hayatın üzerinde yarattığı olumsuz etkiler ortada. Ama mesele bununla da sınırlı değil. Ohio State University tarafından yapılan yeni bir araştırmada, çalışma saatlerinin uzamasının diyabetten kansere kadar birçok sağlık sorunu riskini bir hayli yükselttiği belirtiliyor.
Journal of Occupational and Environmental Medicine‘da yayımlanan çalışmada, alışılageldik şekilde uzun süren çalışma saatlerinin (haftada 60 saat ve fazlasından bahsediyoruz) kadınlarda genel sağlık durumu ve yaşam süresi üzerindeki etkileri araştırıldı. 1957-1964 yılları arasında doğmuş 12.000 yetişkin ile yapılan görüşmelerden oluşan bir çalışmanın verilerine dayandırılan araştırmada, özellikle de ofiste geçirilen sürenin 32 yıllık periyot boyunca diyabet, kalp hastalıkları, kanser ve arterit riski üzerinde nasıl etkiler yarattığına bakıldı.
Sonuçlar hiç de iç açıcı değil. Araştırmacılara göre haftada 40 saatlik bir çalışma süresinin üzerine çıkılması risk yaratıyor; bu süre 50 saatin üzerine çıktığında ise işler iyice kötüleşiyor. Çalışma süresi haftalık 60 saat barajına dayandığında ise hastalık riskleri 3 katına çıkıyor.