Yağ yakıcılar kilo verdirir mi?

Yağ yakıcı ilaçlar, yağ yakıcı supplementler kilo verdirir mi? Bu ürünlerin işe yarayıp yaramadığını inceledik.

Kafein

Yağ yakıcı takviye gıdalarda yaygın olmasının nedeni, size bir şeyler olduğu hissi vermesidir, diyor sertifikalı aile tıbbı ve obezite doktoru Spencer Nadolsky. Aspirin, kafein ve uyarıcı efedrinden (efedranın bir bileşeni) oluşan birleşimin iştahı azaltıp yağ yaktığının görüldüğünü belirtirken, FDA’nın kalp şikâyetleri nedeniyle 2004 yılında efedra içeren ürünlerin satışını yasakladığını da ekliyor. Kafeinin kilo kaybı üzerindeki etkilerinin bilimsel dayanağı pek güçlü değil.

Yeşil Çay Özütü

Bu ürün, epigallokateşin-3-gallat (hastalıklarla savaşan bir antioksidan olduğunu bilmeniz yeterli) ve kafein içerir. The Journal of Nutritional Biochemistry’de 2017 yılında yayımlanan meta analizde, yeşil çay özünün yaktığınız kalori miktarını gerçekten de artırdığı, ancak bu miktarın günde sadece 38 kaloriyle sınırlı kaldığı görüldü.

Goraka Özütü

Raporlar, Güneydoğu Asya meyvesinden çıkarılan bir malzeme olan goraka özütünü karaciğer hasarıyla ilişkilendirdi. Aktif bileşen HCA’nın fare çalışmalarında yağ oluşumuna katkıda bulunan bir enzimi engellediği görülse de, bu gerçek dünyadaki sonuçlara karşılık gelmiyor, diyor New York’ta bulunan beslenme danışmanı ve diyetisyen Valerie Goldstein. “Çalışmalar, ortalama kilo kaybı için yalnızca yarım ila bir kilogram fark yaratabileceğini söylüyor,” diyor. Risk almaya değmez.

Turunç

FDA efedra ürünlerinin satışını yasakladığında, takviye gıda üreticileri benzer bir malzemeye başvurdu. Aktif bileşeni sinefrin metabolik hızınızı artırabilir ancak bu çok büyük bir artış olmaz, diyor Dr. Nadolsky. Bazı araştırmalar güvenli olduğunu gösteriyor ancak yine de önceden mevcut olan kalp sorunlarınız varsa uzak durmalısınız, diye ekliyor.

L-Karnitin

“Yağ asitlerini, yakıt olarak kullanıldıkları hücrelerin güç merkezi olan mitokondriye aktarır,” diyor Goldstein. “Enerji olarak kullanmak üzere yağ yakar.” Obesity Reviews’dan 2016 tarihli bir meta analiz, L-karnitin takviye gıdalarının yaklaşık 1,5 kilograma kadar kilo kaybı sağladığını gösterdi. Ancak diğer takviye gıdalarda da olduğu gibi, ek araştırmaların sonucu karışık, diyor Goldstein. Yine de, L-karnitinin kullanımının güvenli olma ihtimali yüksek ve antioksidan olarak çalıştığından kalbiniz için de iyi olabilir, diye ekliyor. Sadece kullanmaya başlamadan doktorunuzla görüşmeyi unutmayın.

Sonuç “Genel olarak baktığımızda, yağ yakıcı takviye gıdalara para harcamaya değmez,” diyor Dr. Nadolsky. “Bu haplardan birine güvenmek yerine paranızı antrenöre veya sağlıklı gıdalara harcamanız daha iyidir. Etkisi oldukça küçük olacaktır ve işin içinde olası güvenlik sorunları da var.” Sağlık Bakanlığı’nın takviye gıdaları ilaçlarda olduğu kadar sıkı denetlemediğini unutmayın.

TAKVİYE GIDALARIN TEHLİKELERİ

Reçeteli ilaçların aksine, takviye gıdalarda bir doz olarak neyin sayıldığına dair bir standart yok, diyor Colombia Üniversitesi Irving Medical Center’dan Sharon Akabas. Dahası, Einstein Medical Center’daki araştırmacılar tarafından, kilo kaybı için satılan takviye gıdaların yüzde 72’sinin etiketlerinin içindekileri yansıtmadığı görüldü. Uyarıcı içeren takviye gıdalardan çok fazla kullanmak, nabızda veya kan basıncında artışa yol açabilir ve bu da kardiyak sorunlarınız varsa zararlı olabilir. “Çoğu kişi, güvenli ve etkili olmasa satılmayacaklarını düşünüyor ancak bunların hiçbiri doğru değil,” diyor Akabas.

BENZER YAZILAR