Hayatınızda en az bir kere yanlış teşhisle karşılaşabilirsiniz ve bu ölüm nedeniniz olabilir. Güvenli bölgede kalmak için doktorların kullanma kılavuzunu dikkatle okuyun.
Martin 38 yaşında sağlıklı bir erkekti. Bir gün antrenman sırasında nefesinin kesildiğini hissedip çalışmayı yarıda bıraktı. Aynı şey sonraki günlerde de oldu ve ateşi çıkmaya başladı.
Gittiği sağlık ocağında Martin’e viral bronşit teşhisi kondu ve astım spreyi verildi. Durumu kötüleşti ve birkaç gün sonra bir polikliniğe daha gitti. Göğüs röntgeni çekilip yeni teşhis kondu: zatürre. Antibiyotik verildi. Gittiği üçüncü doktordan da farklı bir antibiyotikle döndü.
Martin antrenmanı bıraktığı tarihten tam altı hafta sonra acil servise gitmek zorunda kaldı. Servisteki açık fikirli bir doktor, Martin’e dışarıda çok fazla zaman geçirip geçirmediğini sordu. Aslında hasta olmadan önce bir haftalık trekking ve balık tutma seyahatine çıkmıştı. Yapılan birkaç test akciğerlerinde nadir görülen bir mantar enfeksiyonu oluştuğunu gösteriyordu. Doğru teşhis nihayet konulmuştu.
Bu tür vakalar zannettiğinizden de sık görülüyor. Bunu biz değil, ABD’li iç hastalıkları uzmanı Paul Bergl söylüyor. Gerçek hastalıklar çoğu zaman doktorların gözünden kaçıyor. Geçtiğimiz yıl, Johns Hopkins araştırmacıları cesur bir hamle yaparak tıbbi hataların kalp hastalıkları ve kanserden sonra ABD’deki üçüncü ölüm nedeni olduğunu iddiasını kamuoyuyla paylaştılar. Sağlık çevrelerinden bu istatistiğin şişirilmiş olduğu eleştirileri gelse de profesyoneller bir konuda hemfikir: Medikal hatalar sanıldığından çok daha yaygın.
Son yirmi yılda sağlık konusunda yapılan hatalara karşı daha dikkatli bir yaklaşım gösteriliyor. Elektronik kayıt sistemleri ilaçların etkileşimini ortaya çıkarıyor. Cerrahlar artık neşterin vücutta gireceği noktaları önceden işaretliyor. Ama en sinsi tıbbi hatalardan biri varlığını artırarak sürdürmeye devam ediyor: yanlış teşhis.