YAPMAYI SEVDİĞİN O ŞEY BAĞIMLILIK OLABİLİR Mİ?

kahve bagimlilik

Kahve

HİKÂYE ⇒ Kahve zincirleri hepimizi kafein kriziyle yanıp tutuşan beyinlere dönüştürdü. Tıpkı kokainin yaptığı gibi! Üstelik kahve kanser ve kalp rahatsızlıkları riski de taşıyor.

KÖKENİ ⇒ 1966’dan bu yana en az 21 araştırma, kahve tüketimi ile koroner kalp hastalıkları arasında potansiyel bir bağlantı olduğunu garanti ediyordu. Diğer çalışmalarsa kahve içmenin akciğer kanserine yol açabileceğini iddia ediyordu.

GERÇEK ⇒ Geçmişte yapılan ve kahvenin kötü şöhret kazanmasına hizmet eden çoğu çalışmanın bugün için pek geçerliliği olduğu söylenemez. Zira Harvard Tıp Fakültesi’nden Dr. Rob van Dam 2014’te yaptığı meta analizi, eski araştırmaların, katılımcıların diğer sağlıksız yaşam tercihlerini hesaba katmakta başarısız olduğunu söylüyor.

Tew, “Günde 4 kupaya kadar kahve içmek gayet güvenli. Aksine kahvenin kanserle mücadele eden antioksidanlar bakımından zengin olduğu net olarak biliniyor” diyor. Yeni araştırmalar kahvenin diyabet, karaciğer kanseri, safra taşları, Parkinson ve depresyon gibi hastalıklara karşı koruduğunu ve bilişsel fonksiyonu geliştirdiğini gösteriyor. Kafeinin beyinde yarattığı uyuşturucuya benzer etkisine gelince, rehabilitasyon merkezi araştırmaya girişmeyin. Dr. Ray, “Kahve kesinlikle bağımlılık yapıyor. Hem de kokaini aratmıyor. Tıpkı onun gibi aynı reseptörleri engelleyerek bağımlılık yaratan davranışlara yol açan psikolojik bir uyarıcı. Kokainin farkı ise yüksek oranda toksik olması, kahve ise toksik değil” diyor.

KAHVE BAĞIMLILIK YAPIYOR MU? ⇒ Her gün dört kupanın üstünde içmiyorsan muhtemelen güvenli bölgedesin.

TEHLİKE DERECESİ: 3/10 

BENZER YAZILAR