Yapmayı Sevdiğiniz O Şey Bağımlılık Olabilir mi?

Untitled-1

Yapay Tatlandırıcılar

HİKÂYE ⇒ Yapay tatlandırıcılar bizi şekerin ölümcül ağından kurtarıyor gibi görünebilir ama bize kazandırdığı multipl skleroz (MS), beyin tümörü, körlük, zihin hastalıkları ve nöbetlerinden başka bir şey değil!

KÖKENİ ⇒ Sakarin maddesi, 1879’da kömür katranı ve türevleri üzerine araştırma yapan bir bilim insanı tarafından bulunan ilk yapay tatlandırıcıdır. 1. Dünya Savaşı sırasında yaşanan şeker yokluğunda sakarinin ticari bir mal olabileceği ama aynı zamanda çok da tartışmalı bir konu olduğu görüldü.

O günden bu yana yapılan araştırmalar, yapay tatlandırıcıların (derin bir nefes alın) Tip 2 diyabet, insülinde ani yükselişler, baş dönmesi, kusma, düşük tansiyon, kanser ve düşük doğum kilosu ile ilişkili olduğuna rastladı.

Aspartam ise daha kötü bir üne sahip: Tüketiciler MS, körlük ve lupus (deri veremi) gibi hastalıklara yol açmasından endişe duyup Diet Pepsi almamaya başlayınca şirket geçtiğimiz yıl aspartamı diyet kolalarından çıkardı.

GERÇEK ⇒ Tew, “Araştırmalara baktığınızda yapay tatlandırıcıların tüketiminin tamamen güvenli olduğunun defalarca kanıtlandığını görebilirsiniz” diyor. Aslında European Food Safety Authority’nin 2013’teki analizi aspartamın bile güvenli olduğunu söylüyor. Vücuda alınır alınmaz parçalanarak daha zararsız yan ürünlere dönüştüğü belirtiliyor.

YAPAY TATLANDIRICILAR BAĞIMLILIK YAPIYOR MU? ⇒  Düşük kalori içeriği sağlıklı bir kilo (ve güzel bir gülüş) için şekerden daha iyidir.

TEHLİKE DERECESİ: 2/10 

BENZER YAZILAR