İlave Şeker
HİKÂYE ⇒ Şeker metamfetamin gibi bağımlılık yapıcı, cipsten daha ucuz ve küresel obezite salgınının bir numaralı suçlusu!
KÖKENİ ⇒ Toplumun aşırı şeker tüketimi yıllar boyu gazetelerin geçim kaynağı oldu. Gazeteciler, şekerin iç organlarımıza ne zararlar verdiğini anlatan raporlarla dirsek temasını da hiç koparmadı: Yüksek tansiyon, karaciğer hasarı, kalp rahatsızlıkları, hipertansiyon, Tip 2 diyabet ise listenin başında yer alan hastalıklar.
Diğer bir konu ise şekerin şeytani tatlılığı. Korkutucu bir deney, hali hazırda kokaine bağımlı olan laboratuvar farelerinin kokain yerine şekeri tercih ettiğini buldu.
GERÇEK ⇒ Söz konusu şekerse, bu durumda bağımlılık yapıcı etkisi olduğuna gönül rahatlığıyla inanabilirsiniz.
Dr. Varney “Bir beslenme programında çok fazla şeker olması, yüksek kalorili olduğu ve kolayca kilo alınabileceği anlamına
gelir. Bu da sizin kalp hastalıkları, Tip 2 diyabet ile bazı kanser türleri gibi hayati tehlike arz eden hastalıklara yakalanma ihtimalinizi yükseltir” diyor.
Yine de tablo karanlık değil. Şekeri beslenme planımızdan tümüyle çıkarmamız gerektiğine dair bir bilimsel araştırma
bulunmuyor. Dr. Varney, “Süt ürünlerinde, meyve ve sebzelerde doğal olarak bulunan şekerden korkmanın lüzumu yok ama ilave şekeri ciddi oranda kısmaya ihtiyaç var” diyor. Yediğiniz üründeki ilave şeker, bal, şurup veya meyve suyundan elde edilmiş olsa bile kaçınmalısınız. Dr. Varney’nin yetişkinlere tavsiyesi günde 30 g’dan fazla şeker tüketmemek. Kötü haber, bu miktar, ortalama bir Mars çikolataya veya 330ml’lik bir bardak portakal suyuna denk geliyor.
İLAVE ŞEKER BAĞIMLILIK YAPIYOR MU? ⇒ Öyle görünüyor. Hatta yeni nesil uyuşturucu olabilir.