YAPMAYI SEVDİĞİNİZ O ŞEY BAĞIMLILIK OLABİLİR Mİ?

İşlenmiş Etli Sandviç
3

HİKÂYE
Belki de yılanı tabağınızda besliyorsunuzdur. Kahvaltının en sevdiğiniz proteini olan jambon, sucuk veya pastırma kalın bağırsak kanserini yüzde 81 oranında yükseltiyor!

KÖKENİ
Geçen yıl Dünya Sağlık Örgütü (WHO) işlenmiş etleri “muhtemelen insanlar için kanserojen” olarak sınıflandırdı ki bu asbent (amyant) ve sigara ile aynı klasmana denk geliyor. Bu yaklaşım,
kırmızı ette bulunan heme’nin (albüminli besleyici madde) sindirim kanalında parçalanarak ortaya kanserojen-nitrozo bileşikleri çıkardığı bulgusuna dayanıyor. Jambonlu sandviçten bir ısırık almadan doğruca çöp kutusuna!

GERÇEK
Hafta sonu kahvaltılarındaki sucuklu yumurta keyfini veya pratik jambonlu sandviçi ilelebet unutmak mı gerekiyor? Diyetisyen Priya Tew, “Kesinlikle hayır. Bu iddia, son 20 yılda elde edilen bulgulara yenisini eklemeden onu yeniden değerlendiren 1,5 sayfalık bitmemiş bir dokümandan istifade eden medyanın abartması” diyor.

Tew, aslında raporun, çok fazla kırmızı et -özellikle de işlenmiş olanlar– yediğinizde kanser riskinin söz konusu olabileceğinden bahsettiğini söylüyor. Bunu zaten biliyoruz,
yeni bir şey değil.

Çılgın bir etobur değilseniz, tavsiye edilen kırmızı et tüketim miktarları size de makul gelecektir. Tew, günde ortalama üç dilim işlenmiş et yemenin ve eti haftada iki kere ana öğün yapmanın hiçbir sakıncası yok” diyor. Tew garanti ediyorken güzelim sandviçi atmanın ne lüzumu var?

İŞLENMİŞ ETLER BAĞIMLILIK YAPIYOR MU?
Hayır. Füme olanlar bile yapmıyor.

TEHLİKE DERECESİ
4/10

BENZER YAZILAR