TEMPONU ARTIR
Zihinsel dayanıklılık, zorlu bir şeyi tekrar tekrar yaparak kazanılır. Özellikle de yaparken zorluğunun farkında olmazsanız. Kendinizi zorlamak, mücadeleli geçen bir antrenmanda kuvvet kazanmanın en önemli şartlarındandır. Bu yüzden kendinizi iyi hissetmediğiniz, enerjinizin düşük olduğu günlerde (tabii ki hastalık ya da sakatlık geçirmiyorsanız) kendinizi zorlayın. Gerçek kararlılık, en istemediğiniz, en sıkıldığınız ve ”bu kadar” dediğiniz anlarda bile çalışmaya devam etmekten geçer.
PANİK YAPMA
Başarılı pek çok sporcu yarıştan önce yarış esnasında endişe duyar. Bu sporcular performans endişesinin normal bir şey olduğunu ve odaklanma seviyelerini artırdığını kabul eder. Çünkü yarışı ne kadar önemsediklerini gösterir. Siz de gergin ve stresli hissederseniz, maksimum performans için bir miktar endişenin gerekli olduğunu hatırlayın. Bu duygular başarılı bir yarış için hazır ve kararlı olduğunuzu gösterir.
YARIŞ HAVASINA GİR
Performansın niteliği ile yoğunluk seviyesi birbiriyle ilişkilidir. Eğer yoğunluk seviyeniz gereğinden düşükse (yorgun veya motivasyonu düşük hissediyor olabilirsiniz) ya da yüksekse (aşırı heyecanlanmış ya da bunalmış olabilirsiniz) performansınız kötü etkilenir. Bu yüzden yarış havasına girmek için, uygun yoğunluğu bulmak adına vitesi nerede yükseltip nerede düşüreceğinizi öğrenmek zorundasınız. Çoğu koşucu ya antrenmanlara yeteri kadar önem vermez (O kadar önemli değil) ya da yarışı çok fazla kafasına takar (Bitiremezsem mahvolurum!). Bir sonraki koşuda veya yarışta, kendinize ”Yoğunluğum daha düşük ya da daha fazla olsa veya bu şekilde kalsa nasıl olur?” diye sorun. Bunu kolaylaştırmak için müzik dinleyin. Hareketli müzikler temponuzu artırırken, dingin melodiler sizi sakinleştirir. Dinamik esnemeler ve uzun adımlar hızınızı artırır, oturup yarış stratejisini gözden geçirmek rahatlamanızı sağlar.
”Başarılarınızı uzun süre hatırlamak için zihninize kazıyın. Başarısızlıklar konusunda ise balık hafızalı olun. Elit koşucular böyle yapıyor.”