Üstelik ısınma problemi çekmeden, çevreci bir yol izleyerek, daha az fatura ödeyerek…
Enerji tasarrufu
• Buzdolabını, soba, radyatör, bulaşık makinesi ve ocak gibi ısıtıcı eşyalardan uzak yerlere yerleştirin. Böylece enerji tüketimini yüzde 10-15 oranında azaltmış olursunuz.
• Ütü alırken kurutucu gücü düşük, buhar kapasitesi yüksek olanları seçmek daha az enerji tüketmeni sağlar.
• Saç kurutma makinesi kullanmadan önce saçınızı havlu ile iyice kurulayarak daha az enerji harcarsınız.
• Yemek pişirirken düdüklü tencere kullanarak, hem enerji tasarrufu yapar hem de gıdaların besin değeri korursunuz.
• Bulaşık makinesinin son durulama yaptıktan sonra kapatılması ve kapağını açıp bulaşıkların bu şekilde kurutulması daha az enerji tüketimi sağlar.
Su tasarrufu
Beş dakikalık bir duş sırasında ortalama 60 litre su harcarsınız. Ancak tasarruflu duş başlıkları ve su tasarruf aparatları ile yüzde 50 su tasarrufu sağlayabilirsiniz. Üstelik 30 litre suyu boşa harcamamış ve daha az fatura ödemiş olursunuz.
Doğalgaz tasarrufu
Amerikan Çevre Koruma Derneği’nden Maria Vargas, programlı termostat kullanarak senelik doğalgaz ücretinden tasarruf etmenizi tavsiye ediyor.
Elektrik tasarufu
Bilgisayar, televizyon gibi elektrikli cihazların fişini kullanmadığın zaman çekin. Çünkü bu süreçte de elektrik harcamış olursunuz. Ütü yaparken ise işiniz bitmeden birkaç dakika önce fişi çekin. 1500 watt’lık bir ütüden 5 dakika tasarruf ettiğinizde 75 watt’lık bir ampülü 20 saat bedava çalıştırabilirsiniz. (Turkiyeenerjisinitopluyor.com)
Yakıt tasarrufu
• Nissan Motor Co. Ltd., sürücüye yakıt ekonomisi sağlaması konusunda destek verecek dünyanın ilk “Eco Pedal Sistemi” teknolojisinin örtüsünü kaldırıyor. Eco-Pedal sistemi devredeyken, sürücünün gaz pedalına basmasıyla aynı anda bir sayaç geriye itilerek aktif hale geliyor ve sürücüye ihtiyaç olandan daha fazla yakıt kullanıldığını bildiriyor. Bunu, 2009 yılından itibaren uygulamayı planlayan Nissan, sistemin kullanılmasıyla birlikte sürücünün yüzde 5-10 arasında yakıt tasarrufu sağlayabileceğini belirtiyor.
• 2008 Yakıt Ekonomi Rehberine göre ise çok benzin yakan otomobilinizi daha az yakıt tüketen bir araçla takas ederek 250 YTL’den 20.00YTL’ye kadar tasarruf yapabilirsiniz. Litre başı 10 km değil de, 8 km olan bir sürüş tercih ederek 257.500 km’lik bir ömrü olduğu tahmin edilen otomobilin üstünde 17 ton sera gazı yayımını engellemiş olursunuz.
Kâğıt tasarrufu
Ağaçları korumak için yapabileceğiniz şeylerden biri, online olarak da bulabileceğiniz katalogların basılı olanlarını talep etmemek. Örneğin evinize her ay düzenli olarak gönderilen kataloglara internet ortamında abone olduğunuz zaman posta kutunuzu hafifletebilirsiniz. Ayrıca e-faturaya geçmek de kâğıt tüketimini büyük oranda düşürecektir. Şimdiye kadar pek çok kişi belediyelerin sunmuş olduğu bu hizmeti kullanıyor. Ulusal Vahşi Yaşam Federasyonu’nda küresel ısınma departmanının üst yöneticisi Laura Hickey, “Daha fazla katalogdan kurtulmak, enerji tüketimini ve karbon emisyonunu azaltır; böylece daha fazla ağaç kurtarılır” diyor.
Bilmediklerimiz…
• 120 metrekarelik bir evde yaşayan dört kişilik bir aile iseniz ısıtma-soğutma, aydınlatma ve elektrikli ev eşyalarını çalıştırmak için yılda ortalama 3.300 TL ödüyor, enerjiyi verimli kullandığınızda ise bu maliyeti yüzde 50 düşürülebiliyorsunuz.
• Akkor lamba yerine fluoresan ampul kullanıldığında Türkiye genelinde ayda 1 milyar 120 milyon kWh’lık tasarruf elde ediliyor.
• Yalıtımlı binalar, Türkiye ekonomisine her yıl 7,5 milyar dolar kazandırıyor.
• Ülkemizde bulunan 10 yaşın üzerindeki yaklaşık 16 milyon elektrikli alet, enerjiyi verimli kullanan yenileriyle değiştirildiğinde, yılda 750 milyon TL tasarruf sağlanabiliyor.
• Türkiye’de üretimde kullanılan temiz su kaynağı miktarı 1615 metreküp!
• Dört kişilik bir aile iseniz günlük bulaşığınızı elde yıkadığınızda 126 litre su harcıyorsunuz.
• Dakikada 50-100 damla su akıtan bir musluk, ayda 750-1500 litre suyun ziyan olmasına neden oluyor.
Kaynak: Turkiyeenerjisinitopluyor.com