YAZ AYLARINDA BESLENMEN NASIL OLMALI?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Nil Şahin Gürhan’dan yaz aylarında nasıl beslenmemiz gerektiğiyle ilgili anlatıyor. 

Yaz aylarında artan sıcaklar ve güneş ışığının dünyaya daha dik açı ile ulaşması vücudumuzu tamamen etkisi altına alır. Buna bağlı olarak da başta beslenmemiz olmak üzere birçok alışkanlığımızı direk etkiler. Mevsime uygun bir beslenme tarzı benimseyerek, sağlığımızı geliştirip koruyabiliriz. Ayrıca enerjik ve rahat bir yaz mevsimi geçirmemiz ve aynı zamanda da fazla kilomuzu vermemiz ve formumuzu korumamız sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmamız ve devam etmemizle mümkün olur. Yazın, gündüzün uzun olması, günümüzde ve öğün saatlerimizde değişiklikler oluşturur. Yaz aylarında özellikle tatildeyken de öğün saatlerine ve düzenine dikkat etmeli, tamamen düzensiz ve ölçüsüz olmamalıyız.

Sabah uyandıktan sonra kahvaltıya başlamadan önce içilecek 1 su bardağı ılık su ve 1 su bardağı oda sıcaklığında su, bağırsaklarımızın sağlıklı çalışmasında etkilidir. Uyandıktan sonra 1 saat içinde kahvaltı yapmalı, gün boyunca öğün saatleri arasındaki süre 4 saati aşmamalıdır. Çünkü 4 saatten fazla aç kalan vücut “kıtlık” mesajı alarak harcadığı enerjiyi azaltır. Daha sonra aldığınız ilk enerjiyle birlikte tekrar kıtlık uyarısı olur ve yağ depolama kapasitesi artar. Metabolizmamızı uyutan ve kilo almamızı kolaylaştıran bu durumdan sakınmak için yaz aylarında da az ve sık beslenmeliyiz. Günde 6 öğün beslenmek; yaz aylarında midede hissedeceğimiz ağırlığa engel olmakla kalmaz aynı zamanda kan şekerimizi de dengeleyerek açlık krizlerini engeller.

Öğün atlamadan beslenirsek; sağlıklı ve formda bedene sahip olmamız kolaylaşır. Öğün atladığınızda kan şekerindeki düşüş ile vücut harcadığı enerjiyi azaltır, kendini kapatır ve enerji harcamasını en aza indirir, yani metabolizmanız yavaşlar. Kilo almanız kolaylaşır, vermeniz zorlaşır. Canınız yemek istemediğinde veya yemek için vaktiniz olmadığında dahi en azından 1 su bardağı ayran veya 1 fincan sütlü kahve için. sonra da çok fazla zaman geçirmeden öğününüzü yiyin.

Yaz sıcaklarıyla birlikte gece boyunca bir de sindirim ve hazımsızlık problemi çekmemek için; ağır yemekler, kızartmalar, tepeleme doldurulmuş tabaklardan uzak durun. Özellikle hafif yiyecekleri seçmek aşırı sıcaklara karışı vücudunuzun rahat olmasını sağlar. Su dengesinin sağlanması özellikle bu aylar için son derecede önemlidir. Sıcak havaların artması ile birlikte terleme miktarı da artar. Terle atılan sıvının, vücuda geri alınması gerekir ki vücutta sıvı dengesi korunabilsin. Yaz aylarında güneş ışınlarının bizi daha uzun süre ziyareti, daha uzun süre uyanık kalmamıza neden olur. Bunun anlamı ise daha uzun süre beslenme imkanı bulmaktır. Bizleri özellikle abur-cubur beslenmeye itecek bu durum, kilo almaya sebep olabilir. Öğünlerinizi yedikten sonra hala açlık hissi duyarsanız; lezzetleri ve yararları ile iyi besin kaynakları olan yaz meyveleri ve yanında mutlaka yoğurt veya ayran gibi süt ürünleri tüketin.

BENZER YAZILAR