YAZ SICAKLARINDAN KORUNMANIN ALTIN KURALI

Yaz hızla geliyor, hatta geldi bile… Sıcaklarda nelere dikkat etmeli ve neler yapmalısın?

Dikkat!
Özellikle de risk altında olan önceden kalp krizi geçirmiş, kalp ameliyatı geçirmiş veya kalp damarlarında tıkanıklık tespit edilmişse daha da dikkatli olmak durumundasın.
Yaz da olsa egzersiz veya yürüyüş yapmayı ihmal etme. Ama bu egzersiz ve yürüyüşleri sabahın erken saatlerinde veya akşam güneş çekildikten sonra yapılmalı. Çünkü egzersizle birlikte kalbin beslenme ihtiyacı artıyor ve sıcak havada bu ihtiyaç iki katına çıkıyor.
Yazın sıcaklarla artan su kaybına karşı her susuzluk ihtiyacında su içmelisin. Su içme isteğini aşırı sıcaklarda terleme ile kaybettiğin sıvı belirliyor. Fakat hepsinden önemlisi aşırı sıcaklar ektrolit kaybına neden oluyor. Bu elektrolitlerin başında ise magnezyum geliyor. Magnezyum bilindiği gibi Kan pıhtılaşmasını önleyerek, kalp ritmini düzene sokuyor. Günümüzde yapılan bilimsel çalışmalar gösteriyor ki; magnezyum eksikliği kalp damarlarında tıkanıklık olmasa dahi kalp krizi yaratabiliyor. Bu durum genç sporcuların geçirdiği kalp krizinin başlıca nedeni…

Öyle ki kalp krizi başladığında verilen magnezyumun kalp hasarını azalttığı ispatlanmış. Bu nedenle yazın magnezyumdan zengin besinleri tüketmek (yeşil sebzeler, fındık, badem, deniz ürünleri..) özellikle de magnezyumdan zengin maden suyunu günde en az bir adet tüketmek kalp krizinden korunmanın altın anahtarı. Bu yolla aşırı terlemeyle kaybedilen diğer elektrolitler de vücuduna alınmış olacak. Şeker hastalarının magnezyum eksikliği daha fazla olacağından dolayı bu konuda hassas olmaları gerekiyor. Ayrıca kalp yetmezliği olanlarda magnezyum, çarpıntıyı azaltarak rahatlamayı sağlayacak. Magnezyum, hücrelerin enerji üretiminde gerekli; eksikliği ise kronik enerji eksikliği yaparak kaslardaki kramp vücut halsizliklerinin de birebir tedavisi olabiliyor. Bütün bunların yanında magnezyumun depresyonu yok edici etkisini de unutmamak gerek…

Yapman Gerekenler
Ağır besinler yerine sebze haşlama veya ızgara yemekler ve meyveler tüketmelisin.
Yüksek tansiyon hastasıysan ve de idrar söktürücü ilaç kullanıyorsan sıcaklarda damarların genişleyeceğini ve tansiyonun düşebileceğini unutmayıp ilaç dozunu doktoruna yeniden danışmanda fayda var. Sıcaklarda cilt kalbin vücuda pompaladığı kan miktarının büyük bölümünü çekeceğini hesap ederek gölgede güneşlenmeli mümkünse de serin saatlerde denize girmelisin.

Tok karnına denize girmenin kalp üzerine baskı etkisi yapabileceğini de unutmamak gerek. Güneş banyosunun romatizmalara faydası olduğunu düşünerek kumda güneşlenmenin kalp romatizmasına faydası olmadığı gibi kalp atımını hızlandırıp kapaktan geçen kanın yetersizliğine yol
açması kaçınılmaz. Serin ve gölgede yatmak ve dinlenmek kalbin de dinlenmesi demek. Ayrıca 50 yaş ve üzeriysen günlük aspirin dozunu ihmal etmemekte de fayda var.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı            

Prof.Dr. Yavuz  Beşoğul

www.yavuzbesogul.com

      

BENZER YAZILAR