YEDİ ŞEKERLİ VE ÖLÜMCÜL GÜNAH

Sinsi şeker alışkanlıklarınızı açığa çıkarın, onun yerine yağ tüketerek acı sonuçlarından kaçının. 

seker21/ Enerji İçin Tüketiyorsunuz

Enerjiye ihtiyaç duyduğunuzda şekerli bir şeyler içmek daima yanlış bir karardır. Sandığınızın aksine enerjiniz düşmeye devam eder. Onun yerine Dr. David Perlmutter’in daha iyi bir önerisi var: “Yağlar, özellikle de ketonlar adı verilen türü beyin hücrelerinin gücünü ateşlemede şekerden açık ara daha etkilidir.” Bir dahaki sefere kendinizi halsiz hissettiğinizde, kahvenize bir çay kaşığı MCT yağı ekleyin. Neurobiology of Aging dergisinde yayımlanan bir araştırmada, 40 ml MCT’nin zihinsel fonksiyonları keskinleştirdiği görüldü.

2/ Tüm Kalorilere Şüpheyle Yaklaşıyorsunuz

Karbonhidratlar şekere dönüştürülür ve vücut tarafından yağlardan farklı olarak algılanır. İnsülin salınımını uyararak vücuda yağ depolaması için sinyal verir. Öte yandan Dr. Perlmutter,
besinsel yağların böyle bir etkisi olmadığını söylüyor. Hebrew Üniversitesi’ndeki uzmanlar, saati düzenli planlanmış öğünlere sahip yağ ağırlıklı bir beslenme düzeninin metabolizmayı hızlandırdığını ve kilo vermeyi tetiklediğini buldu. Özetle, tereyağlı yumurtayla yakın dost olmaya bakın.

3/ Şekerin Güvenli Olduğunu Sanıyorsunuz

Dünya Sağlık Örgütü’nün son raporuna göre şeker ve et, kanser istatistiklerini yükseltmekle suçlanıyor. Bizim tavsiyemize gelirsek, şeker alışverişini durdurun ve organik çimle beslenmiş
et tüketin. Dr. Perlmutter tahılla beslenmiş sığır etinin zararlarını şöyle açıklıyor: “Bu etler kanser riskini düşüren omega-3 yönünden pek zengin olmuyor. İçerdiği antibiyotik, büyüme hormonu ve genetiğiyle oynanmış yemler de cabası.”

4/ Yağı Düşman Bellediniz

Yapılan en büyük pazarlama hatalarından biri, kalp hastalıklarına yol açtığı için faturanın doymuş yağlara kesilmesi, şekerin ise cezasız kalmasıdır. Fakat artık adalet tecelli ediyor: Amerikan Tıp Derneği Dergisi’nde yayımlanan bir araştırmada, en yüksek miktarda şeker tüketen kişilerin kanlarındaki trigliserit oranı daha yüksek, iyi kolesterol seviyesi ise daha düşük çıktı.

5/ Diyet İçin Kaloriyi Kesiyorsunuz

Aslında yapmanız gereken şey şekeri tamamen bırakıp yağ tüketimini artırmak. Yumurta sarısı zihinsel fonksiyon için faydalı olan kolin adlı kimyasal maddeyle dolup taşarken, balık yağı bolca D vitaminiyle yüklü. Dahası, şekerin yerini yağla doldurarak daha uzun süre tok kalırsınız ve karotenoid gibi temel kanser karşıtı fitokimyasalları alırsınız.

6/ Yakıt Sağlıyor

Kardiyo günlerinde enerji içeceklerine yüklenirseniz, vücudunuz da şeker talep etmeyi öğrenir. Bu duruma son vermeniz mümkün. “Eğer vücut temel yakıt kaynağı olarak yağ yakmaya adapte olursa, karbonhidrat yüklemesine gerek kalmaz” diye açıklıyor Dr. Perlmutter. Antrenman öncesi yarım avokado yiyin veya bir smoothie’ye ekleyerek tüketin.

7/ Şekeri Az Tüketiyorsunuz

Günde bir paket sigara içerken sosyal içiciliğe geçtiğini ilan eden biri sigarayı ne kadar bırakmış sayılırsa, “şekerli şeyleri arada tüketiyorum” demek de o kadar “şekersiz bir hayat” sayılır. Uzmanlar, şekerin uyuşturucu gibi bağımlılık yaratan özellikler taşıdığını keşfetti. Şekeri bırakıp, içine bir avuç nane veya bir dilim limon konulmuş su içme alışkanlığı edinin.

BENZER YAZILAR