Yeme isteği nasıl azaltılır?

Yeme isteğini azaltmak için hormonlardan yararlanabilirsiniz. İşte size daha önce duymadığınız bilgiler.

Ne zaman acıktığınızdan, yağların nerede depolandığına kadar her konuda kontrol hormonların elindedir. Şimdi bunu nasıl lehinize çevireceğinizden bahsedeceğiz.

Yeme isteği azaltmak için bu önerileri dikkate alın!

Leptin
Yağ hücrelerin tarafından üretilen hormonlardan biri, iştahını kontrol etmende rol oynayan leptindir. Yapılan araştırmalar, vücuttaki fazla yağların leptin direncine neden olduğunu gösteriyor. Bu durumda vücut yüksek miktarda leptin salgılasa bile, beyin bundan etkilenmiyor. Neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmese de, teorilerden biri yağ hücrelerinin çok miktarda kimyasal ürettiği zaman bunların leptini bloke ettiği yönünde. Bu aslında durumu tam olarak açıklamıyor, ancak bir tür hayatta kalma davranışı olduğu söylenebilir: Sonuçta metabolizman yavaşlıyor ve beynin sürekli olarak açlık sinyalleri gönderip seni yemeye zorluyor. İstediği de genellikle yüksek kalorili yiyecekler oluyor.

DENGELE: İyi haber şu ki, leptin direnci diyet ve egzersizle üstesinden gelinebilen bir durum. İşte yardımcı olabilecek bir şey: Her gün, sabah saat 10.00’dan önce 250 gram sebze ye. Beat Overeating Now! Take Control of Your Hunger Hormones to Lose Weight Fast kitabının yazarı, Endokrinoloji Uzmanı Scott Isaac, bu tavsiyeye uyan hastalarının günün ilerleyen saatlerinde daha az açlık hissettiğini görmüş. Doyurucu özelliği olan lif içermesinin yanı sıra, sebzeler yaşamsal önemi olan antioksidan ve vitamin açısından da zengindir. Bunların da vücutta enflamasyonu azalttığı biliniyor. Bütün bunlar vücudun daha fazla yağ yakmasına yardım ediyor ve yeme isteğini azaltıyor.

Yeme isteği konusunda etkili : Kortizol ve Serotonin

Kortizol  ve Serotonin
Yoğun bir günde neden yağlı şeyler yemek istediğini hiç merak ettin mi? Bu durum, böbreküstü bezlerinin stres hormonu kortizol salgılamasının bir sonucu. Vücudunun savaşmak veya kaçmak için enerjiye ihtiyacın olduğunu düşünerek verdiği bir tepki olan kortizol, çoğu zaman stresin devam etmesi yüzünden yüksek seviyede kalır. Bu da şeker ya da karbonhidrat oranı yüksek yiyecekleri canının istemesine neden olur. Kortizolün daha çok bel çevresinde yağlanmaya neden olduğu da biliniyor. Serotoninin etkisi ise tam tersi yönde: Sakinleştiriyor, iştahı bastırıyor.

DENGELE: Herhangi bir ilaç almadan ya da şekerli ve yüksek kalorili yiyeceklere saldırmadan iyi hissetmek için, folattan zengin mercimek, kuşkonmaz ve ıspanak ye. Beyin, bu gıdalardaki B Vitaminlerini serotonin üretmek için kullanır. Yeterince uyumak da yararlı; Journal of Clinical Neurology’de yayımlanan bir çalışmada, tek bir uykusuz geceden sonra kortizolün vücutta iki kat arttığı bulunmuş.

Hayatınız açısından çok önemli bir diğer hormon da irisin. İrisin hakkındaki yazımızı okuyun.

BENZER YAZILAR