YEMEKLERİN GİZLİ LEZZETİ: KİMYON

Yemeklerimize lezzet katarken, sağlığımıza da fayda sağlayan baharatlardan biri kimyon. Biz onu daha çok et yemeklerine yakıştırsak da, aslında oldukça geniş bir kullanım alanı var.

İştahı açan, bağırsak gazlarını çözen, sinirleri yatıştıran, alerjik reaksiyonları azaltan, sindirim dostu kimyon, bu yönleriyle alternatif tıp için çok değerli bir baharattır. Kimyon tohumları, vücudun yaşamsal faaliyetlerinde elzem olan demir bakımından zengindir. Enerji tüketiminde, metabolizmanın sağlıklı çalışmasında ve hücrelere oksijen taşınmasında etkili olan hemoglobinin yapıtaşı olarak demir, kanda yeterli ve düzenli olarak bulunmalıdır.

Kimyon, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidir. Özellikle büyüme çağındaki çocuklar, gebeler, emzikliler ve regl kanaması olan kadınların mutfağından kimyonu eksik etmemesi gerekir. Kansere karşı savaşan içeriğiyle kimyon tohumları, başta mide ve karaciğer tümörleri olmak üzere pek çok kansere karşı önleyicidir. Serbest radikalleri yok edebilme gücü ve karaciğerin detoksifikasyon enzimlerini arttıran etkisiyle dikkat çeker. Tohumlarından elde edilen yağ antimikrobiyal özelliktedir; ayrıca alerji belirtilerini azaltır.

Sindirim Dostu Tohumlar

Kimyon tohumlarının iyi bir sindirim sistemi için yardımcı olduğunu biliyoruz. Özellikle Meksika, Hint ve Orta Doğu mutfaklarında sık kullanılan bu baharat, yemeklere kattığı lezzet kadar sindirim dostu olmasıyla da tercih ediliyor. Gaz giderici özelliği olduğundan, şişkinlik yaşayan ve bağırsak tembelliğinden şikâyet edenler kullanabilir. Mide ekşimesini de azaltabilen kimyon, hazmı kolaylaştırıcı bir çay olarak yemek sonrasında içilebilir.

Mutfağında Nasıl Kullanırsın?

> Bir tatlı kaşığı kimyon tohumunun sekiz dakika kadar demlenmesiyle, hazma yardımcı, lezzetli bir çay elde edebilirsin.

> Baklagillere (özellikle yeşil mercimek ve nohut) çok yakışan kimyonu, yemeklerde veya baklagil içeren çorbalarda mutlaka kullanmalısın.

> Badem ve kuru kayısı ile yapılan pilavlara değişik bir aroma kazandırır.

> Sote sebzelere pul biber eşliğinde eklenecek kimyon, yemeğe lezzet katacaktır.

> Eski çalışmalar kimyonun, karabiber ve balla karıştırıldığında afrodizyak etkili olduğunu gösteriyor.

> İşlenmemiş tohumlarını yanmaz tavada azıcık çevirerek tadını güçlendirebilirsin.

> Köfteye çok yakışan kimyonu, körili tavuk sotelere de ekleyebilirsin.

> Sirke ve su ile kaynatılıp içilirse nefes darlığına ve solunum sorunlarına karşı faydalı olabilir. Ancak mideni rahatsız ederse ya da herhangi bir yan etki görürsen kesmelisin.

Dikkat: Kimyonu yemeklerde kontrollü miktarda kullanmazsan, yemeğin tadını mahvedebilirsin.

BENZER YAZILAR