YEMEKTEN SONRA ŞİŞKİN HİSSETMENİZİN ŞAŞIRTICI NEDENİ

Bu kez yedikleriniz değil, içtikleriniz suçlu…

karin-agrisi

Kahvaltınız, öğle yemekleriniz ve akşam yemekleriniz her daim makul porsiyonlarda sağlıklı besinlerden oluşuyor. Peki yemeğin ardından hayatınızı kabusa çeviren bu şişkinlik nereden geliyor?

Suratınıza tokat gibi çarpacak bir gerçekten bahsedelim: Aşırı su içiyor olabilirsiniz.

Birçoğumuz ya yemekten hemen önce ya da yemek ile birlikte su içiyoruz. Büyük bir bardak su içmek, daha hızlı doymanızı ve daha az yemenizi sağlayabilir. Dahası, yemeklerde su içme alışkanlığınız, günde 8 bardak su içme hedefinize ulaşmanıza yardımcı da olabilir.

Fakat midenizin de bir sınırı var. Gastroenterolog Dr. Robynne Chutkan, “Mideniz, işaret parmağının baş parmağa dokunduğu, açık halde duran yumruk büyüklüğündedir.” diyor. Birkaç bardak su ise midenizi doldurmak için yeterli (Su içince açlığın geçici olarak bastırılması da bundan kaynaklanıyor.). Bu bilgiler, yemeklerle fazla su birleştiğinde pantolon düğmesinin kapanmamakta ısrarcı olmasını açıklamak için yeter de artar bile.

Peki, öğünlerde fazla su içmenin, sindirim sistemine zarar vereceğini söyleyen bloggerlar hakkında ne söyleyebiliriz? Öne sürdükleri iddialar gerçeği yansıtmıyor. Chutkan, “İnternette, fazla sıvıların sindirim enzimlerini azaltacağına dair iddialar dolaşıyor. Ben ise buna dair çok bir kanıt göremiyorum.” diyor.

Paniklemeyin. Sofradan su bardağını kaldırmanız gerektiğini söylemiyoruz. Yemeklerle birlikte bir bardak su içmeniz tamamen zararsız. Fakat bu miktarı bir ya da iki bardaktan fazlasına çıkarmakta ısrarcıysanız, Chutkan’ın önerisi bunu yemekten en az 90 dakika önce ya da sonra yapmanız yönünde. Bu sayede, midenize yeni geleceklere yer açmak için yeterli süreyi tanımış olursunuz ve şişkinlik sorunu ile de karşılaşmazsınız.

“Ayağa kalkmak ve yürümek, işlerin daha hızlı ilerlemesi konusunda yer çekimine yardımcı olacaktır.”

Son bir şey daha var: Su içme alışkanlığınızı değiştirmenize rağmen yemek sonrası şişkinlik sorunu bir türlü geçmiyorsa, o halde dedektiflik oynamaya başlama zamanı gelmiş demektir. Şişkinlik, özellikle de gaz ve kramp şikayetleri ile birleşiyorsa, gıda intoleransı (Chutkan’a göre en yaygınları laktoz ve glüten intoleransıdır) belirtisi olabilir. Beslenme günlüğü tutmak, sorunun kaynağını ortaya çıkarmak açısından size yardımcı olabilir.

BENZER YAZILAR