4/ Koşmaya Başla
İlk koşularınız çok önemli. Doğru koşu mekaniğiyle koşmayı öğrenerek hızlı bir gelişim sağlayabilir, sakatlıklardan korunabilirsiniz.
Uzun Adım Atma
Koşu antrenörü Mark Coogan, adımlarınızı uygun sayıda ve hızlı bir ritimde atmanızı öneriyor. Bu sayede topuklarınızın zeminle teması uzun süreli olmaz. Yapıca iri biriyseniz de adımlarınızı ayarlamak darbe etkisini azaltarak belinize gereksiz yük binmesini engeller. Özellikle yokuş aşağı koşarken dikkat etmeniz gerektiğini söyleyen Coogan, “Bu sırada
quadriceps kaslarınıza ve dizlerinize gereksiz yük biner. Bilhassa koşuya yeni başlayanlar bu duruma dikkat etmelidir” diyor.
Sakin Ol
Frankenstein’ın canavarı gibi hareket etmemeye çalışın. Coogan, “İnsanlara ellerinde birer yumurta olduğunu hayal etmelerini, fazla sıkarlarsa kırılacaklarını söylüyorum” diyor. Bu sayede başta omuzlarınız ve üst sırtınız gevşeyecektir. Bu da daha verimli bir koşu demek.
Verimli Koş
Dr. Metzl, “Koşmaya yeni başlayan sporcular hız kazandığını düşünerek kollarını sertçe savurabilirler” diyor. Fakat yana doğru değil, ileriye doğru hareket ettiğimiz için bu hareket düzlemi enerji israfından başka işe yaramaz. Kollarınızı
doğal bir şekilde ileriye ve geriye savurun. Bu sayede bacaklarınızın hareketine karşı denge sağlayabilir ve öne doğru etkin bir şekilde hareket edebilirsiniz.
Köpük Rulo Kullan
Zaman sayacınızı 10 dakikaya ayarlayarak kalça, quadriceps, hamstring ve calf gibi alt vücut kaslarınıza masaj yapın. Her bir kas grubuna yaklaşık 30 sn ayırın. Batma hissi hissettiğiniz noktalara lacrosse topuyla masaj yapın. Topu hassas bölgenin hizasına getirin, derin bir nefes alın ve bu noktaya bastırarak bölgeyi ovalayın. Yuvarlayarak diğer bölgelere geçin.