Yeni Nesil Sütler

Untitled-1

Rafınızı alternatif sütlerle doldurduğunuzda temel besin öğelerinden mahrum kalabilirsiniz.
Öte yandan, bazı bilim insanlarınca sütün diğer faydaları sorguluyor. Örneğin, kemik güçlendirici özelliği. Cleveland Clinic Fonksiyonel Tıp Merkezi direktörü Dr. Mark Hyman, “Süt ürünleri tüketiminin düşük olduğu ülkelerde kemik erimesi oranları da düşük oluyor” diyor. Yine de uzmanlar, bir erkeğin sağlıklı bir kalbe, beyne ve kaslara sahip olmak için günde 1000 mg kalsiyum alması gerektiğini söylüyor. Ancak Dr. Hyman’a göre sütün kalsiyum içeriği pek de eşsiz değil. 240 ml süt 276 mg kalsiyum içeriyor. 85 g sardalya 325 mg, 175 g pişmiş brokoli ise 325 kalsiyum ihtiva ediyor. 420 g pişmiş lahana da bir bardak sütle aynı miktarda kalsiyum içeriyor. Kemik sağlığınızı iyileştirmek mi istiyorsunuz? O halde balığa çıkın. American Journal of Clinical Nutrition’da belirtildiği üzere, haftada en az üç öğün yağlı balık tüketenler, yaşlandıkça kemik yoğunluklarını koruyabiliyor.

Hüküm süren bir diğer efsane de sütün kilo vermeye yardım ettiği. ABD’deki Academy of Nutrition and Dietetics’ten Dr. Alissa Rumsey, yağ ve protein içeriğinden dolayı sütün tokluk hissi verdiğini kabul ediyor. Kilo konusu ise onu nasıl içtiğinize bağlı. International Journal of Obesity dergisinde yer alan bir çalışma, sadece daha çok süt içmenin zayıflamaya yardımcı olmadığını; ancak gazlı içecek ve meyve sularını sütle değiştiren kişilerin kilolarında bir fark görebileceklerini belirtiyor.

Sağlık konusunda evhamlı insanlar, başka bir hayvanın sütünü içmenin doğal olmadığını ve yaşınız ilerledikçe bunun sorunlar yaratacağını savunuyor. Gıda bilimi ve teknolojisi profesörü Dr. J. Bruce German durumu şöyle özetliyor: “Süte karşı bu mantıksız korku çılgınlık ama süte hayat iksiri gibi yaklaşmak da öyle.” Günde bir ya da iki bardak süt içmek, D vitamini gibi kritik besin değerlerini almanın kolay bir yolu ama balık veya yumurta gibi bazı besinlerin de D vitamini sunduğunu unutmayın. Aslında, pişmiş bir tilapia veya dil balığı filetosunun içerdiği D vitamini miktarı, bir bardak tam yağlı süttekiyle aynı. Aynı miktarda D vitaminini üç yumurtayla da elde edebiliyorsunuz.

O halde, inek sütü içermeyen sütlere ilişkin ilk sorunuz “Bademden nasıl süt yapıyorlar?” olacaktır. Bademler tıpkı soya, pirinç ve kenevir tohumu gibi içilebilir olmadıklarından, üreticiler önce onları minik parçalara ayırıyor, ardından su ve vitaminlerle karıştırıyor. Sonuç biraz kekremsi veya tatsız olabiliyor. Bu yüzden aroma ve tatlandırıcı ekleniyor.

İnek sütünün de şeker içerdiğine şüphe yok ama bu laktoz formunda oluyor ve kan şekerinizi sükroz kadar hızlı yükseltmiyor. Sükroz ise badem sütü gibi işlenmiş gıdalarda bulunuyor. Stanford Üniversitesi’nde gıda araştırmacısı Dr. Christopher Gardner, alternatif sütleri hazır aldığınızda paketin üzerindeki besin değerlerini ve içindekileri okumanızı öneriyor.

 

BENZER YAZILAR