Bu yıl en sevdiğin hâlini yaratmak için aşağıdaki tüyolarımıza kulak ver.
Yazı: İpek Darga
Yeni düşünce kalıpları kullan.
Bazı düşünce kalıpları bizi olduğumuzdan daha mutsuz eder. Olumsuz düşünce ve duygular adeta bir zehirdir ve vücudumuza yayılır. Ne korkunçtur ki hastalanmaya başlarız. Negatif düşüncelerimiz onlardan kaçmaya çalıştıkça daha sık hatırlanır hâle gelir ve en sonunda tüm benliğimizi sarar. Öncelikle negatif düşündüğün anları fark etmen gerek. Şöyle düşün: Yazı yazdığın bir Word dosyasını sildiğinde bu yazı çöp kutusuna gider ancak bilgisayar belleğinden silinmez. Çöp kutusundan sildiğinde bu kez ana belleğe gider ve iyi bir bilgisayar uzmanı bu dosyayı geri getirebilir. Ancak dosyanın üzerine başka bir yazı yazar ve bu yazıyı kaydedersen, eski yazıyı asla geri getiremezsin, tamamen silinmiş olur. Yani seni mutsuz eden düşüncelerin üzerine olumlu düşünceler yazmalı ve tekrarlayarak kaydetmelisin. Kendine yapacağın en büyük iyilik budur. Eski ve olumsuz düşünce kalıplarından vazgeç ve yeni düşünce kalıplarını kullan.
Seni mutlu edecek şeyler öğren.
Ne kadar çok bilirsen farkındalığın da bir o kadar artar. Yeni şeyler öğrenme merakını canlandır. Bunun için dergi, kitap okuyabilir veya internette sörf yapabilirsin. Mesela yeni yemek pişirme yöntemlerini öğrenbilir; fotoğraf, resim ya da takı kurslarına gidebilir veya yoga eğitimi alabilirsin.
Pozitif arkadaşlar edin.
Etrafımızdaki negatif insanlardan etkilenmemek bazen mümkün olmaz. Mümkün olduğunca pozitif bakan insanlarla birlikte ol. Negatif düşünce güçlüdür ve bulaşıcıdır. Kendine pozitif düşünen, neşeli, merakları
ve hobileri olan arkadaşlar bul. Pozitif duygu ve düşüncelerin depresyondan uzaklaştırdığını ve kendimizle, ilişkilerimizle ilgili iyi hissetmemizi sağladığını unutma. Pozitif bakış açısı aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir ve bizleri hastalıklardan korur. Teşekkür et, affet ve yoluna devam et.
Neye ihtiyacın olduğunu bul.
Kendine ne çok neye ihtiyacın olduğunu sor. Kendini dinlemeyi öğrenerek bedeninin ve zihninin verdiği cevaba kulak ver. Belki bedenin egzersiz yapmanı söyleyecek ya da zihnin bu yıl sabırlı olmayı öğrenmeni isteyecek. Her ne cevap gelirse gelsin, ilk adımı atmaya karar ver.
Güçlü tarafını parlat.
Güçlü taraflarını bul ve onlara odaklan. Mesela bu bir yeteneğin olabilir. Herkes bir yetenekle doğar ama yaşamı boyunca onu fark etmeyebilir. Yeteneklerini keşfet çünkü bunun ne yaşı ne de yeri var. Bugün bile kendini tanımaya başlayabilirsin. Çocukluğundan beri neyi yapmayı çok sevdiğini düşünebilirsin. Çocukken sesinin çok güzel olduğunu mu söylerlerdi? O zaman şan dersi almaya ve kendi repertuvarını oluşturmaya ne dersin? Resim yapmaktan hoşlandığını ve çevrenden övgüler aldığını hatırlıyorsan, kendini bu alana da yöneltebilirsin. Otomobil merakın varsa, fuarları takip edebilirsin. Yeter ki kendini ve yeteneklerini keşfet.
Mucizeleri hayatına davet et ve hayal kur.
Hayallerimiz bizim ekip biçtiğimiz tarlamızdır ve neyi ekersek onu biçeriz. Büyük şeyler başarmak istiyorsak, büyük hayaller kurabiliriz. Bizi kimse engelleyemez, hayal kurmakta özgürüz. Einstein’ın dediği gibi, “Hayal kurmak bilgiden önemlidir.” Hayal etmeyen mutlu olamaz. Hayal kurmak; göremediğimiz, dokunamadığımız ama istediğimiz gibi yaratabileceğimiz bir dünyayı düşlemektir. Aslında hayaller yapmak istediklerimizin taslağıdır ve gerçekleşmeleri için ilk adımıdır. “İnsan hayal ettiği sürece yaşar” denir. Hayallerimiz olmasaydı, dünya çok sıkıcı hâle gelirdi. Hayal kurmak aynı zamanda gerçeklik yaratır. Hayaller kurulmasaydı; müthiş sanat eserleri ve toplumsal gelişmeler ortaya çıkmazdı. Hayal kurma yeteneğimiz ve özgürlüğümüzle; sosyal uğraşılarımızda, bilimde, sanatta ve ilişkilerimizde başarılı olabiliriz. Hayal kurmak dünyayı değiştirebilir ve tam da istediğimiz gibi bir dünya yaratabiliriz