YENİ YILDA YEPYENİ BİR SEN

Zihnindeki olumsuz düşünceleri kontrol altına almayı ister miydin? O halde “zihinsel detoks”u dene. 

 “Öncelikle ‘zihinsel detoks’ demek geçmişi silmek, oradaki kayıtları yok etmek demek değildir” diyen Uzm. Klinik Psikolog İhsan Öztekin

“Geçmişte ne yaşadıysak yaşadık, her şey bir deneyimdi. O deneyimler bugün hâlâ bizi üzüyorsa, öfkelendiriyorsa, kendimizi kötü hissetmemize neden oluyorsa etkilerini değiştirmek gerekir. Bu değişim ile bugünümüzdeki ve gelecekteki olumsuz etkilerden kurtulmuş oluruz.”

Mutluluğunu, yüklediğin anlamlar belirliyor

Uzm. Klinik Psikolog İhsan Öztekin, “Ne düşünürsek ve neye inanırsak beynimiz o yönde çalışır” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizim mutlu ya da mutsuz olmamızı belirleyen yaşantılarımız değil, bu yaşadığımız olaylara yüklediğimiz anlamlardır. Bir olay bizde psikolojik açıdan çok olumsuz etkiler yapabileceği gibi, farklı bir bakış açısıyla bu olayın olumsuz etkilerinden kurtulabiliriz, hatta olumlu yönlerini yakalayıp kendimizi daha iyi hissedebiliriz.”

10 adımda zihinsel detoks

Uzm. Klinik Psikolog İhsan Öztekin, zihinsel detoks yöntemleri ve faydalarını şu şekilde sıraladı:

Kabullen

Kabullenme ile başlayabilirsin. Ayrılıklar, hastalıklar, ölümler hayatın gerçeği. Elbette çok derin acılar çekiliyor. Ancak yas süreci bittikten bir süre sonra bu durumu kabullenmek de gerekiyor.

Affet

Affetmek de kabullenmeden sonraki süreçtir. İlişkin bitmiş de olsa, halen ilişkini sürdürüyor da olsan da seni üzmüş akraba, arkadaş, sevgili ya da eski sevgiliniz ya da eşiniz kim varsa hepsini affet. Onlarla ilgili, onları hatırlatan ve gördüğünüzde kendinizi kötü hissettiğin hediye, fotoğraf, eşya ve mesajlardan da kurtul. Geçmişinle barışarak belki fark etmediğin ancak ağırlığını, yükünü senelerce taşımak zorunda kaldığın ve bu nedenle sağlığını kaybettiğiniz tonlarca yükten kurtulup kendini hafiflemiş ve mutlu hissedeceksin.

Olumsuzu yakala

Zihninden geçen olumsuz düşünceleri yakalamaya çalış. Kullandığın kelimelere, cümlelere dikkat et. ‘Hayatımda her şey kötüye gidiyor’ gibi cümleler kullanmak, olumsuz genellemeler yapmaktan kaçın.

Değişime başla

Her şeyin bir bilinci ve enerjisi vardır. Değişime yaşam alanın olan evinden başlayabilirsin. Sana ağır gelen, iyi enerji alamadığın eşya ve resimlerden kurtul. Eğer çalışıyorsan iş yerini de ihmal etmeden, orada da kendinizi daha iyi hissedebileceğin olumlu değişiklikler yapabilirsin. Bilgisayar ekranını da unutma. Telefonunda da kolayca ulaşabileceğin seni iyi hissettiren fotoğrafları tercih edebilirsin.

Renklere inan

Renklerin gücüne inan. Hepimizin kendimizi iyi hissettiğimiz renkler vardır. Ev dekorasyonundan giysilerin, aksesuarların renklerine, saç renginden oje rengine kadar yaşamının her alanında sevdiğin renklerden faydalanarak kendini çok daha iyi hissedebilirsin.

Felaket senaryolarından uzak dur

Hayatını felaket senaryoları üzerine kurma. Olabilecek en kötü ihtimalleri düşünmekten vazgeç. Eğer böyle bir kişi olduğunu düşünüyorsan ve ‘Ya şöyle olursa’ diye felaket senaryoları yazıyorsan olayları değerlendirirken çok abartılı yorumlara giriyorsun demektir. Geçmişte kötü düşünüp gerçekleşmeyen veya gerçekleşip baş edebildiğin olayları aklına getir. Böylece kötü senaryoların seni korkutmasına ve hayatını olumsuz etkilemesine fırsat vermeyebilirsin.

Kendini suçlu ilan etme

Yaşadığın her olayda kendini suçlu ilan etme. Özgüven eksikliğine bir de suçluluk duygularını eklemekten vazgeç. Hatalar, eksikler, yanlışlar hepimizde var. Önemli olan kendimizi suçlamadan bu eksikliklerimizin farkına varıp, bu yönümüzü güçlendirmeye çalışmaktır. Böylece kendimize olan güvenimizi de artırmış oluruz.

Olumlu yönlerini gör

Olumlu yönlerinizi görmezden gelip olumsuz yönlerinizi abartmaktan vazgeç. ‘Bu konuda başarılıyım, şu konuda kendimle gurur duyuyorum’ diyebilmelisin. Başarılarını dış sebeplere bağlama alışkanlığını bırak. ‘Yüksek not aldım ama sınav kolaydı” yaklaşımlarından uzak durun.

İyi ya da kötü düşüncesinden uzak dur

Kişileri ve olayları ‘ya iyi ya da kötüdür’ düşüncesiyle değerlendirme. Yaşam, ‘hep ya da hiç’ üzerine kurulu değil. Siyah ile beyaz arasında gri tonlar da var. Hepimizin iyi ve kötü yönleri olduğu bir gerçek. Kendimizi de diğer insanları da bu şekilde kabullenmek, özellikle dostluk ve arkadaşlık ilişkilerimizde bize büyük bir avantaj ve yarar sağlayacaktır.

Hayal ve hedeflerin olsun

Her zaman hayallerin ve hedeflerin olsun. Hayattaki hedeflerini görselleştir, hayal kur. Beynin inandığın bir şeyi gerçekleştirmeye programlıdır. Seni mutlu eden şeyleri, hayallerini düşün ve zihninde yaşa. Sabır ve azimle birlikte bir süre sonra bunları hayatına çektiğini fark edeceksin.

Zihinsel detoks ile zihnini yeniden programla

  1. Beynin yoğun Beta dalgalarından, sakin ve öğretici Alfa dalgalarına taşır.
  2. Zihni ve bedeni dinlendirir.
  3. Odaklanmayı ve öğrenmeyi kolaylaştırır.
  4. Sağlıklı ve verimli düşünmeyi, hedef belirlemeyi sağlar.
  5. Motivasyonu ve yaratıcılığı artırır.
  6. Gereksiz yoğun düşünce akışını veiç konuşmaları keser.
  7. Enerjiyi doğru kullanmayı öğretir.
  8. Toksinlerden arındırır.
  9. Olumlu ve bağımsız düşünceyi artırır.
  10. Dinginlik ve dinçlik verir, bağışıklık sistemini güçlendirir.

BENZER YAZILAR