Negatif sonuçları pozitife çevirmeyi öğrenerek başarıya ulaşın.
İlk defa Boston Maratonu’na katılacak olan Rachel Debusk, Nisan ayında kişisel rekorunu kırmak için koşacaktı. 54 yaşındaki DeBusk, “Bilgisayar şifremi bile hedef sürem olarak belirlemiştim” diyor. Ancak yarış gününün o yüksek temposu gelip çattığında bu süreyi tutturamadı. Üzüntüsü bir iki gün sürdü ve sonrasında kendine geldi. Bir daha benzer bir durumda hazırlıksız yakalanmamak için üzerinde durarak geliştirebileceği yeteneklerini ve tutumlarını belirledi.
Spor psikologlarının gelişim odaklı zihniyet dediği bu durum, yeteneklerin ve kabiliyetlerin geliştirilebileceğine inanma ve “henüz değil” düşüncesinin gücünden faydalanma anlamına geliyor. Stanford Üniversitesi psikoloji profesörü Carol Dweck, kavramadıkları konularda F notu yerine “Henüz değil” notu alan öğrencilerin, bunun hemen ardından öğrenim eğrisinde olduklarını anlamaları ve hızlıca gelişim göstermelerinden etkilendi. Dweck’e göre başarıya giden yol, kişilerin öğrenmeye karşı olan bakış açısıyla ilgili. Yani yeteneğinin doğuştan geldiğine inanan öğrencilerin aksamalar yaşadığında başarısızlık ihtimali artarken, bu yeteneklerin geliştirilebilir olduğuna inanan öğrencilerse zamanla daha iyi performanslar gösteriyor. Bu anlayış oldukça güçlü, zira Dweck’in araştırmalarla ilgili yaptığı 2014 TED Talk konuşması altı milyondan fazla kez izlenmiş durumda.
Toplum bize az sayıdaki bazı kişilerin bireysel yeteneklerini anlatır ancak birçoğumuz aşamalı bir şekilde gelişim sağlayabilir, yaklaşımımızdaki yanlışları tespit edebilir ve yaptığımız antrenmanlarla bu açıkları kapatabiliriz. Aksilikler kaçınılmazdır fakat sonuç olarak hedeflerinize ulaşmakla, yapabileceğinizin en iyisinden daha azını kabul etmek arasındaki farkı belirleyen, bu aksiliklere bakış açısıdır.
Spor psikolojisi uzmanı Troy Moles, GİÖ metodunu (Gelişim, İlerleme, Özel Yetenek) yaratarak sporcuların optimum zihniyete ulaşmasını sağlamayı hedefledi. Metodun benimsediği zihniyet, pozitif ve gelişime aç bir düşünceyi (Gelişim), kontrol edebileceğiniz miktarda konsantre olmayı (İlerleme) ve mevcut yetenekleri geliştirmeyi temsil ediyor. Premier Sport Psychology’de çalışan Moles, “Gelişim odaklı zihniyet, basitçe gücünüzle geliştirebileceklerinize odaklanmaktır. Sporcular bu sayede antrenmanlarındaki ve yarışlarındaki yeteneklerini geliştirmeye odaklanabiliyorlar. Bu sayede zihinsel, fiziksel, teknik ya da taktik yeteneklerine odaklandıkları zaman arzu ettikleri sonuçlara da ulaşabiliyorlar” diyor.