Daha güzel bir dünya için bireysel olarak yapabileceğin pek çok şey var. Ülkemizde bulunan sivil toplum örgütleri ile irtibat kurarak çevreyi koruma konusunda daha çok aydınlanır ve gönüllü olarak hizmet edebilirsin.
Gönüllü çevreci kuruluşlar, çalışma alanları her ne kadar birbirinden farklı olsa da, aslında tek bir amaca hizmet eden sivil toplum örgütleridir. Bu örgütlerin genel amacı, dünyayı yaşanabilecek konuma getirmek ve mevcut sistemde kötüye gidişatı durdurmak.
Çoğu çevreci kuruluş birbiriyle irtibat halinde bulunur. Çalışmaları için gerekli mali desteği ise üye ve bağışlardan karşılar. Ne var ki ülkemizdeki gönüllü çevreci kuruluşları diğer ülkelerle kıyasladığımızda sayısının daha az olduğunu görüyoruz. Ülkemizde bu tarz sivil toplum örgütlerinin sayısının artmasıyla birlikte halkımızın duyarlılığı da artacaktır.
• Greenpeace
Gezegenimizi yaşanmaz hale getiren çevre suçlarına şiddet içermeyen doğrudan eylemlerle tanıklık ederek, bunları basın aracılığı ile gündeme getiriyor. Bilimsel verilere dayalı kampanyalar yürütüyor.
www.greenpeace.org
• TC Çevre ve Orman Bakanlığı
Çevrenin korunması, iyileştirilmesi, kırsal ve kentsel alanda arazinin, doğal kaynakların en uygun ve verimli şekilde kullanılması için çalışıyor.
• TEMA
(Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı)
Türkiye’nin çölleşme ve erozyonla mücadelesini amaç edinmiş çevreci kuruluş.
• ÇEKÜL
(Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı)
Doğal kaynakları, kültürel mirası ve insanı bir bütün olarak ele alan kuruluş, doğal ve kültürel çevreyi korumak için “kent-havza-bölge-ülke” ölçeğinde projeler geliştiriyor.
• ÇEVKOR
(Çevre Koruma ve Araştırma Vakfı)
Toplumun her kesiminde çevre bilincinin aşılanması, bu konuda eğitim çalışmalarının yapılması, çevre kirliliği meydana getirmeyecek sistemlerin teşvik ve geliştirilmesi için çalışıyor.
• ÇEKÜD
Çevre Gönüllüleri olarak da bilinen dernek, çevre sorunlarına, bilimsel veriler ve teknolojik gelişmelerin ışığında, manevi dinamikleri de kullanarak çözüm önerileri üretiyor.
• ÇEVKO
Türkiye’deki ambalaj atıklarının, sanayinin önderliğinde, toplum ve yerel yönetimlerin işbirliği ile, sürdürülebilir bir sistem içinde geri kazanılması ve geri dönüştürülmesini amaçlıyor.
• TURMEPA
(Türkiye Deniz Temiz Derneği)
Denizlerimizin kirletilmemesini, bu konuda ulusal ve uluslararası anlaşmaların uygulanmasını sağlayacak en etkili güç olmayı amaçlıyor.
• TÜRÇEV
(Türkiye Çevre Eğitim Vakfı)
Mavi Bayrak Programı’nın ülkemizde de başlatılabilmesi amacıyla kurulan kuruluş, başta Antalya ve Muğla olmak üzere ülke çapında etkinlik gösteriyor.
www.turcev.org.tr