İyileştiren Diyet
Taze sebze ve meyve suları vücudumuzu alkalize ediyor ve bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor. Enzimlerle dolu olan bu içecek sayesinde, sindirimine büyük kolaylık sağlamış oluyorsun.
Sebze/meyve sularını diyetimize eklemek, ideal sağlığımıza ulaşabilmemizi sağlıyor. Fakat onlardan en iyi şekilde yararlanabilmek için, genel beslenme şeklimizde de değişiklik yapmamız gerek.
Sağlıklı ve iyileştirici diyetin temel kuralı, besinlerin taze ve tam hâliyle, çoğunlukla çiğ tüketilmesi. Yeterli düzeyde çiğ sebze ve meyve tüketimi, özellikle alerji problemi yaşayan hastaların çok kısa zamanda iyileşebilmesini sağlıyor.
Alerjilerden kurtulmak için her gün kereviz sapı, alfa alfa filizi ve maydanoz içeren karışımlar içmek son derece faydalı. Ayrıca The American Journal of Medicine’da yayımlanan bir araştırmada, haftada en az üç kere sebze suyu içmenin Alzheimer hastalığını yüzde 76 oranında önlediği söyleniyor.
Lif oranı yüksek kompleks karbonhidrat, sebze, tam tahıllı ve baklagiller, yediklerimizin yüzde 50-70’ini kapsamalı. Bu yüzdede en az yer verilmesi gerekense meyveler. Eğer kan şekerinin kontrol altında tutulmasını gerektiren bir sağlık problemin varsa, mümkün olduğu kadar meyve ve basit karbonhidratlardan uzak durmanı tavsiye ederim. Hipoglisemi ve şeker hastalarının taze sıkılmış meyve suyu içmemesi gerek.
Günlük beslenmemizin geri kalan yüzde 30’unun ise yarısı protein, diger yarısı da Hindistan cevizi ve zeytinyağı gibi soğuk pres yağlardan oluşmalı. Çiğ hâliyle ceviz, ay çekirdeği ve keten tohumu gibi sağlıklı yağlar en iyi kaynaklar. Yeterli protein almak, genel sağlığımız için çok önemli olsa da, fazlası bağışıklık sistemimizin zayıflamasına neden olabilir.
Sebze ve meyveler, et, süt gibi hayvansal ürünlerden daha az miktarda protein içerir, bu yüzden daha zayıf bir protein kaynağı olduğu zannedilir. Oysa suları, sebze ve meyvelerin en yoğun hâlidir. Bu sayede vücudumuz, proteini yapılandıran amino asitlerle dolu bu suyu kolayca emebilir. Mesela 400 ml havuç suyunda beş gram kolay emilebilir protein var, bu da bir tavuk kanadındakine eşit.