Yıllık muayene yaptırmak şart mı?

Son zamanlarda, bir anda hastalıkların çıkması meselesi o kadar çok arttı ki insanlar yıllık muayene yaptırmak şart mı konusunu merak etmeye başladılar.

İki seçenek var!

Hayır

(Sağlıklı ve son derece enerjik biriyseniz)
Dr. Thomas L. Miller Pratisyen klinik tedavi uzmanı ve başhekim Utah Health Üniversitesi, Salt Lake City

Yıllık sağlık muayeneleri, hastalar ve hekimler arasında yıllardır kutsal bir birleşme gibi görüldü. Ancak bu randevuya gitmeye devam ederseniz daha uzun yaşayacağınızı veya daha sağlıklı olacağınızı gösteren iyi bir veri yok.

U.S. Preventive Services Task Force gibi kılavuz hazırlayan ana grupların, sağlıklı bir erkeğin ne sıklıkla doktora görünmesi gerektiğine dair bir önerisi yok; ancak bazı tarama yöntemlerinin kullanılmasını ve aşıların yapılmasını öneriyorlar.

Elektronik tıbbi kayıtların gelişmesiyle sağlık sigortası şirketleri ve hastaneler, hastaların kişiselleştirilmiş çevrimiçi tavsiyeler alması için yeni yollar yaratmaya başladı.

Sağlıkları konusunda proaktif olan, bilgiye dayalı olarak kararlar almak için kaynağı olan ve kendi taramalarını ve aşılarını planlamaya istekli olan sağlıklı ve bilinçli erkekler için yıllık bir sağlık muayenesi gerekli olmayabilir.

Ancak bu konuda uyarılarımız var: Çevrimiçi olarak komut almak, bazı erkeklerin tarama yaptırması için yeterli olmayabilir. Bu tarz biriyseniz, 50 yaşın altındakiler için yılda veya üç yılda bir doktora görünmeniz zekice olabilir. Ayrıca yüksek kan basıncınız veya diyabetiniz varsa, sigara içiyorsanız ya da obezseniz, yılda bir gitmek dahi yeterli olmayabilir.

Evet

(İhtiyacınız varsa ve kişisel sağlık koçuna önem veriyorsanız)
Dr. Allan H. Goroll Harvard Medical School’da tıp profesörü ve Boston’daki Massachusetts General Hospital’da hekim

Yıllık bir sağlık muayenesi, birkaç tarama testinin istenmesiyle sonuçlanan on dakikalık baştan savma bir inceleme olmamalı. Bu, yıllık bir kişisel sağlık taramasıdır ve doktorunuzla anlamlı bir ilişki sürdürmenin yoludur. Bu önemli bir ayrım.
Bunu doğru gerçekleştirmek, genel sağlığınızı ve bunu etkileyen şeyleri konuşmayı içerir. Ne kadar stres altındasınız? Başa çıkma stratejileriniz nelerdir? Yeterli dinlendiğinizden, uyuduğunuzdan ve egzersiz yaptığınızdan nasıl emin olursunuz? İlişkileriniz nasıl?

Yıllık muayeneler hakkındaki tartışmaların bir kısmı, bunun eskisinden daha çok rutine binmesi gerçeğinden kaynaklanıyor. Eskiden tek doktorun her şeyinizle ilgilenmesi gerekirdi ki bu da yeterli bilgi almanızı sağlayamaz, doktorun uzmanlık alanı dışındaki alanları karanlıkta bırakırdı. Ancak bu değişiyor. Artık muayeneler doktorların kendi alanına odaklanmasını sağlayan bir takım çalışması haline geldi. Örneğin, grip aşısını size hemşire yapar, testler ise sistem üzerinden istenebilir. Bu sayede, farklı alanlardaki her doktorla birebir görüşüp durumunuzu konuşursunuz ve doktor sizi alanı dâhilinde muayene edebilir. Kendi doktorunuzla ise tüm sağlık taramalarınız ışığında konuşmak için vaktiniz kalır.
Bu konuşmayla kurulan ilişkinin gelişimi ve doktorunuzun onayını almanız oldukça önemlidir. Bundan vazgeçerek, özünde kişiselleştirilmiş tıbbi bakımınızı durdurmuş oluyorsunuz.

KARAR

Rutin olarak doktorunuzun ofisinden yıllık sağlık muayenenizin bir zaman (ve sağlık hizmeti için ödediğiniz para) kaybı olduğuna inanarak ayrılıyorsanız, kendinize şunları sorun: Sağlıklı mıyım? Doktorumla aramda sağlam bir ilişki var mı? İhtiyacım olan taramaları ve aşıları yaptırmak için gereken sorumlulukları almaya ve bu konuda koşturmaya istekli miyim?

Tüm bu sorulara cevabınız evet ise, doktorunuza muayeneyi bir-iki yıl atlamanın sorun olup olmayacağını sorun. Herhangi birine cevabınız hayırsa, daha proaktif olun. Doktorunuzla görüşmek için daha çok zaman ayırın, sonuçları tartışabilmek için rutin kan testlerinin önceden yapılmasını isteyin ve sizi endişelendiren sağlık sorunlarıyla ilgili sorularınızı hazırlayarak gelin. Bu randevuyu muhasebecinizle yaptığınız yıllık bir toplantı gibi düşünün ve bu görüşmeden memnun kalıp kalmadığınızı ve faydalı bilgi alıp almadığınıza dikkat edin.

 

BENZER YAZILAR