YOGA ACI ÇEKMEK Mİ DEMEK?

Yoganın sadece nefes ve esneme hareketlerinden ibaret olduğunu mu düşünüyorsun? O halde, bir daha düşün, çünkü o çok daha fazlası… 

Yoga yapmanın zorluklarının olduğu bir gerçek. Pozisyon değiştirmek, o pozisyonu doğru uygulayabilmek, nefes alıp vermek, hepsine odaklanarak doğru şekle girmek epey önemli. Sidney Üniversitesi ve Mercy College tarafından yapılan bir araştırmaya göre katılımcıların yüzde 10.7’sinde kas ve iskelet ağrıları meydana geldiği ortaya çıkmış. Ayrıca yoganın vücudun için yüzde yüz iyi olduğu inancı karşısında, aslında var olan acıyı yüzde 21 artırdığı da ileri sürülüyor. New York’ta bir yoga stüdyosuna gelen çoğunluğu kadın,  350’den fazla yoga öğrencisine bir yıllık antrenmanın başında ve sonunda anket doldurmaları isteniyor. Bu süreçte; öğrencilerin yüzde dördünün, ağrıdan dolayı ders saatlerini kaçırdığı ortaya çıkıyor. Yoganın verdiği ağrının diğer sporlara kıyasla, ortalama bir ağrı olduğu söyleniyor. Uzmanlara göre yoga, riskli sayılabilecek birçok spor dalından daha güvenli. Ancak yine de güvenli olarak varsayılan voleybol ve yüzme gibi spor dallarıyla kıyaslandığında, orta sıralarda yer alıyor. Bu ‘yeni’ olarak tanımlanabilen ağrının oranı; zannedilenden yüzde on daha fazla. Ağrının çoğunlukta hissedildiği bölgeler; kol bileği, dirsek ve omuzlar. Uzmanlara göre bu bölgeler insan vücudunda çok fazla ağırlık taşıyabilmek için tasarlanmamış.

Yoga sevdalısıysan sana iyi haberlerimiz de var: Bu araştırma sonucunda yüzde 70 oranının üzerinde öğrencilerin acılarını dindirdiği ortaya çıkmış. Yoganın genel olarak ‘güvenli’ olduğu bilinirken, neden yapmayalım ki? Yoganın ağrı olan bölgelere bağlı olarak iyileştirme anlamında etkiler gösterdiği yadsınamaz bir gerçek. Ayrıca sırt ve boyun ağrıları için de büyük ölçüde faydası görülüyor. Bütün fiziksel aktiviteler gibi, yoga yaparken de bedeninin fiziksel kondisyonunu hesaba katmalısın. Zira yoga, doğru yapıldığı zaman yararlıdır. Fakat nefes hareketleri dahil olmak üzere bazı zorlu duruşlarda, önceden var olan semptomları ortaya çıkarabilir. Dolayısıyla herhangi bir sakatlığın varsa, ilk ders öncesinde egzersiz eğitmenine danışmanda fayda var!

Güvenle yapmak için…

Sinir ve Sırt Ağrısı Uzmanı Dr. Richard Parkinson’ın önerisiyle ağrıyı engellemek için yapman gerekenler;

– Yavaş ve kolay hareketlerle başla. Mideni güçlendirene ve dayanıklılığını artırana kadar downward dog duruşunu yapmak zorunda değilsin.

– Farklı hareketleri karıştırmayı dene. Yogayı hafif ağırlıklarla aerobiğe adapte etmek; dayanıklılık, güç ve esnekliğini yapılandırmaya yardım eder. Yaralanma riskini aza indirir.

– Acı çekersen, dur. Ağrı; özellikle boyun ve sırt bölgesinde hissediliyorsa, vücudun sana uyarı veriyordur.

BENZER YAZILAR