İşte tatil rezervasyonu yaptırman için harika bir neden daha: Ne kadar çok yolculuğa çıkarsan o kadar fazla yaşarsın. Framingham Heart Study’e göre bu söylediğimiz, bilimsel geçerliliği olan bir bulgu. (Kaldı ki, sana tahsis edilmiş günlerden faydalandığında hem daha iyi uyuyacak, hem daha mutlu ilişkilere sahip olacak, hem de daha neşeli olacaksın.) Dolayısıyla talihsiz olayların tatilde iyi vakit geçirmenin önünü kesmesini istemezsin. İşte, olur da başına gelirse onlarla başa çıkmanın yolları…
Diş kırılması
Beyoncé taklidi yapmadan önce bira şişesini yere bıraksan iyi olur. Duke Üniversitesi’nden Acil Tıp Doktoru Adrianne Sever, “Ufak kırılmalar için aynı tırnaklarda olduğu gibi bir törpü kullanılabilir” diyor. Ancak çatlak diş minesi sinirleri açıkta bırakabilir. Eğer küçük bir kırılma sonucu ağrı hissedersen, New Yorklu Diş Doktoru Jeff Golub-Evans geçici olarak bölgeyi kapatmak için yapıştırıcı kullanmanı tavsiye ediyor: “Kürdan yardımıyla küçük bir damla yapıştırıcıyı ağrıyan noktaya yapıştır, donuncaya kadar –yaklaşık 20 saniye bekle. Ancak dikkatli ol, sakın bu maddeyi yutma.” Daha büyük bir kırılma olursa, kırılmış diş parçasını soğuk süt ile dolu bir kaba koy. Inek sütünün içindeki şeker bileşimi diş hücrelerini 72 saat boyunca hayatta tutar. Böylece dişini yapacak bir dişçi bulana kadar yeterli zaman kazanmış olursun.
Güneş yanıkları
Kulaklar, kafa derisi ve ayakların üst kısmı gibi ince derili ve kolay unutulan bölgeler, güneş yüzünden en çok hasar gören yerlerdir. Böyle bir şey başına gelirse, önce antienflamatuvar bir kremle yanma hissini geçir. Ardından en yakın markete gidip elma sirkesi al. Bir tatlı kaşığı sirkeyi soğuk su ile karıştır. Steril bir bezi sirkeli suya batır, her birkaç saatte bir 10 dakika boyunca yanığın üzerini bu bezle kapa. (Sirke aynı zamanda bakterilere karşı da işe yarar.) Dermatolog Min-Wei Christine Lee, “Yoğurt veya soğuk yeşil çay torbaları da birinci derece yanıkta deriyi yatıştırmak için kullanılabilir” diyor. İkinci derece, daha ağır yanıklarsa başka bir hikâye… Dahiliye Uzmanı Jane Sadler, “Büyük bir yanık kabarcığı varsa, içi kanlıysa veya çok acıyorsa dezenfekte edilmiş bir iğne ile del” diyor.Tamamen kuruduktan sonra antibiyotikli bir merhem sürüp bandajla. (Yapışkanlı kısmın bölgeye değmediğine emin ol.) Eve dönünce de hemen doktora git.
Yol tutması
Kafan teknenin kenarından sarkarken denize açılmanın keyfini çıkarman pek mümkün olmaz. Sever, ufuğa odaklanarak yavaş ve derince temiz hava solumanın iyi geleceğini belirtiyor. Mideni sakinleştirmek için zencefil şekeri almak ya da dilinin altına bir damla nane yağı damlatmak yardımcı olabilir.Ancak en iyi taktik, baştan tedbir alıp yola çıkmadan önce baharatlı yiyecek ve gazlı içeceklerden uzak durman.Acılı yemekler, kafein ve alkol, yol tutmasını daha da kötü bir hâle getirebilir. Tekne, uçak veya arabada giderken sürekli olarak sıkıntı mı yaşıyorsun?Pensilvanya Üniversitesi’nden Yolculuk Uzmanı Doktor Suzanne Shepherd, yanına bir bulantı ilacı almanı öneriyor. (Bunların daha az uyku getiren versiyonları da vardır.) Eğer bu da işe yaramazsa, kulağın arkasına takılan bulantı önleyici bantlar hakkında doktorundan bilgi al.
Mantar enfeksiyonu
Enfeksiyon sonucu oluşan mantar, ılık ve nemli ortamları sever. (Mesela nemli kalmış bikinin gibi.) Bulunduğu bölgede kök salması ise sadece birkaç saat sürer.Yale Üniversitesi’nden Acil Tıp Doktoru Darria Long Gillespie, güvende olmak için yanına fazladan bir bikini almanı veya çantanda yedek bir kıyafet bulundurmanı, yüzdükten sonra da hemen bikininin altını çıkartmanı öneriyor.Ayrıca yemeklerine biraz sarımsak eklemeyi de deneyebilirsin. Yapılan çalışmalar, doğal bir antibiyotik olan sarımsağın mantar oluşumunu engelleyebildiğini gösteriyor. Eğer iş işten geçtiyse, Mikonazol gibi mantarı iyileştiren bir krem kullanabilirsin. Sıkça mantara maruz kalıyorsan, tatile giderken kullandığın ilaçları da yanına alman iyi olur. Sever, benzer şekilde kaşıntı yaratan, cinsel yolla bulaşan hastalık riskini bertaraf etmek için tatilden döndükten sonra doktorunla görüşmenin iyi olacağını söylüyor.
Akşamdan kalmışlık
Seyahat, susuz kalacağın koşulları beraberinde getirebilir.Gillespie, “Buna uçakların kuru havasını, yüksek irtifadaki düşük oksijen değerlerini, jet-lag durumunu ve kurak iklimi de eklediğinde, akşamdan kalmışlık için ortam hazırlanmış olur” diyor.Içki bedenini kuruttuğundan baş dönmesi, ağız kuruluğu ve baş ağrısı ortaya çıkar.Bu durumda Hindistan cevizi sütü içebilirsin.Içindeki elektrolitler, vücudundaki su stokunun yenilenmesine yardım edebilir.Ayrıca yapılan son araştırmalar gösteriyor ki, kafein de akşamdan kalmışlığın yarattığı baş ağrısını dindirebiliyor. Yani ertesi sabah bir kahve içmek gerçekten ayıltıyor. Tüm sıkıntıları topluca yok etmek için, ilk içkini içmeden önce bir adet ve yatağa gidene kadar da her iki saatte bir şevketibostan kapsülü alabilirsin. Arizona Center for Integrative Medicine’dan Yardımcı Doçent Doktor David Kiefer, “Bu hem karaciğerini korur hem de akşamdan kalmışlık riskini azaltır” diyor.Her ne olursa olsun, geceyi daima iki büyük bardak su içerek sonlandırmalısın.
Bandajın ötesi
İşte yanına alman gereken yararlı malzemelerin listesi.
Çengelli iğne. American College of Emergency Physicians’ın sözcüsü Doktor Richard O’Brien, “Hiçbir şey yaralı bir kolu geçici olarak askıya almak için bu kadar küçük ve pratik değildir” diyor.
Ses azaltan kulak tıpası. Havai fişek gösterisi, rock konseri veya benzer bir gürültülü ortamdaysan, kulaklarını korumak için hemen bunları tak.
Küçük selobant. Bu malzeme bavulun hasar gördüğünde işe yaradığı gibi bandaj görevi de görebilir. (Mesela şişe açacağı mantar yerine parmağını delerse…) Ancak onu cildine uyguladığın zaman araya gazlı bez koymalısın.
Besin takviyesi. Otel yastıkları rahatsız edici olabilir. Boyun ağrısını önlemek için günde 1.000 mg kalsiyum ve 500 mg magnezyum almalısın. Her ikisi de kas kramplarına iyi gelir.
Derleyen: Tuğçe Tekmen