Isınmadan egzersiz yapmak, spor salonuna tok gitmek ve zemine uygun ayakkabı giymemek… Bunların hepsi egzersizin sana yarardan çok zarar vermesine sebep olabilir! Sağlığını korumak için biraz dikkatli ol.
Başlarken…
Yeterince ısınma ve esneme hareketleri yapmaya gayret et. Ayakkabılarını ve kıyafetlerini doğru seç. Terlerken sıvı ve elektrolit kaybedersin; bu nedenle egzersize başlamadan 15 dakika önce su iç. Egzersiz sırasında ise sadece susadığında su içmelisin. Kramp hissedersen ara verip birkaç adım at. Egzersiz sonrasında maden suyu içebilirsin. Krampların devam ederse ara öğünlerine muz ilave et.
Ağrıların Geçmiyorsa…
Geçmeyen ağrılarda mutlaka bir ortopediste başvurmalısın. Dikkatsizce egzersiz yapmak menisküs yırtığı, ön çapraz bağ kopması, ayak bileğinde bağ kopuğu ya da kırık nedeni ile ameliyata kadar uzanan önemli sakatlıklara yol açabilir. Bunların oluşmaması için herhangi bir zedelenme anında derhal sporu bırak ve o bölgeye buz kompresi uygula. Bu uygulamayı her saat başı 15-20 dakika olarak 24 saat devam ettir. Bu arada bölgeyi bandajla ve dinlendir. Bu uygulamalar sonrasında şikâyetlerin artıyorsa mutlaka bir ortopedi uzmanına başvur.
Menisküs nedir?
Egzersiz sırasında özellikle eklem yerlerinde baskı ve ağrı hissettiğinde dikkatli olman gerekiyor. Adını çok duyduğun menisküste kadınlar erkeklere göre daha büyük risk altında.
Her dizde iç ve dışta birer tane olmak üzere iki menisküs bulunuyor. Bunlar, dizde uyluk ve baldır kemiği arasında conta görevi görüyor. Dizlerdeki eklem kıkırdakları, kemiklerin son kısımlarını kaplıyor ve eklem oluşturuyor.
Eklem kıkırdağı sert ve kaygan olduğu için, yüzeylerin birbiri üstünde hasar vermeden kaymasını sağlar. Futbolcu sakatlanması olarak bilinen fakat daha çok kadınlarda görülen menisküs zedelenmeleri her yaşta olabilir, fakat her yaş grubu için nedenler değişiktir. Gençlerde menisküsler sert ve lastik gibi olsa da, 30 yaşın altında ani dönme zedelenmeleri sonrası sık görülür.