Hakkında o kadar çok konuşuluyor ki, bildiğimiz yanlışlar doğruları götürecek cinsten. Kümes hayvanları uzmanı Ron Kean yumurta kabuğundan karakter analizi yapmaya yardımcı oluyor.
1 / Beyaz, kahverengi, mavi veya çilli yumurtalar arasında bir fark var mı?
“Kabuk rengi yumurta veren tavuğun genetik karakterinden kaynaklanır, tıpkı insanların saçları gibi. Rengin ne lezzeti ne de besin değeriyle bir ilişkisi yoktur.”
Rengi ne olursa olsun tüm kabuklar aynı şekilde kırılır. Ancak yumurtayı iyi pişirdiğinizden emin olmalısınız. Çünkü kabuğu yumurtayı sızıntıdan korur ama çiğ besinlerden insana geçebilen salmonella patojeninden korumaz.
2 / Yumurtanın boyutunun, taşıdığı besin değeri ve tadı üzerinde belirgin bir etkisi var mı?
“Tavuklar yaşlandıkça yumurtaları da büyür. Besin içerikleri de düşük oranda değişebilir.” Buna göre, küçük boy yumurtaların beyazı görece daha az, sarısı daha büyük olabiliyor. Yaşı ilerlemiş bir tavuktan çıkan büyük boy yumurta, daha genç bir tavuğun verdiği orta boy yumurtaya göre fazladan 27 kalori ve 2 g protein içeriyor. Ama boyutu ne olursa olsun tadı hep aynı.
3 / Gezen tavuk yumurtaları besin değeri açısından kafeste beslenen tavuklardan farklılık taşıyor mu?
“Tavuklar farklı yemlerle beslenmediği sürece besin değerleri aynıdır.” Misal keten tohumuyla beslemek yumurtanın omega-3 içeriğini artırır. Her iki yöntemde az miktar da olsa antibiyotik verilir. Peki serbest dolaşan tavuklar daha mı mutlu? Kean, “Kafessiz sistemle yetiştirilenlerin stres seviyesi daha yüksek olabiliyor. Hele de hiyerarşinin en alt katmanında yer alıyorlarsa” diyor.