YÜRÜMEK ÖMRÜ UZATIYOR

Uzun ve sağlıklı bir hayatın sırlarını uzaklarda aramanıza gerek yok.

1DNA onarımına yardımcı olabiliyor

Yürümek ya da diğer egzersiz çeşitleri, yaşlanma sürecini yavaşlatıyor. Almanya’da bulunan Saarland University’de gerçekleştirilen bir çalışmada, düzenli yürüyüş yapmanın, DNA onarımı için kullanılan telomer aktivitelerini artırdığı kanıtlandı. Bu etki size daha uzun yaşaman konusunda yardımcı oluyor. Çalışmanın yazarlarından Sanjay Sharma’ya göre günde 25 dakikalık enerjik bir yürüyüş ya da yavaş bir jogging sayesinde ömrünüze 7 yıl ekleyebilmeniz mümkün.

Oturmanın zararlarını gideriyor

Uzun süre aynı koltukta oturup kalmanın kan dolaşımını yavaşlattığını; kalp hastalıkları, diyabet ve diğer kronik hastalıkların riskini artırdığını duymuş olmalısınız. Ancak kısa bir yürüyüş bile, bu zararlı etkilerin önüne geçme konusunda yardımcı olabilir. Experimental Psychology’de yayımlanan bir çalışmada, araştırmacılar, 6 saat boyunca masa başında oturan insanların bacaklarındaki kan dolaşımının yavaşladığını, 10 dakikalık bir yürüyüşün ise bu olumsuz sonuçları silebileceğini söylüyor.

Daha fazla yararlanmak için, bacaklarınızı her saat başı esnetmelisiniz. University of Utah School of Medicine araştırmacıları, saatte 2 dakika yürüyüş gibi hafif yoğunluklu aktivitelerde bulunan insanların ölüm oranlarının %33 azaldığını gösterdiler.

Kalbi koruyor

Yürümek, attığın her adımda vücuduna kan pompalanmasını tetikliyor. Dahası, hayatınızdaki stresin azalması konusunda da oldukça etkili oluyor. Kardiyolog James O’Kefee’ye göre, yürüyüş yapmak, kalbin korunması açısından en az koşmak kadar etkili oluyor. Harvard Üniversitesi bilim insanlarına göre ise haftada 3 saat yürüyüş yapmak, kalp krizi ve kalp yetmezliğine bağlı olarak gerçekleşen ölüm oranlarını %35 oranında azaltıyor.

Sağlıklı kiloda kalmanızı sağlıyor

Bir saatlik enerjik bir yürüyüş 460 kaloriye kadar yakmanızı sağlayabilir. Bu da, söz konusu kilo vermek ya da kilonun korunması olduğunda, oldukça etkili bir yöntem. Dahası da var: Yürüyüş, vücudundaki zararlı yağları hedef alıyor. Düzenli yürüyüş yapmak göbek bölgesindeki yağların yakılmasına yardımcı olacağı gibi, insülin duyarlılığının da artmasını sağlıyor. Bu özelliği sayesinde diyabet hastalarının özellikle yürüyüş yapmaktan faydalanmaları öneriliyor. Araştırmalar, günde 30 dakikalık yürüyüş yapmanın tip 2 diyabet oluşumu riskini %30’a kadar azaltabildiğini, günde 1.6 km civarı bir yürüyüşün ise diyabete bağlı olarak gerçekleşen ölümleri %39 oranına kadar düşürebildiğini gösteriyor.

BENZER YAZILAR