Epidemiyoloji uzmanları Gregory Hand ve Steven Blair, 2014 tarihli enerji akışı incelemelerinde, egzersizin kilo vermede çok az etkisi olduğu yönünde görüş belirten diğer uzmanlara katıldıklarını söylediler. European Endocrinology dergisinde çıkan makalelerinde, her şeye rağmen egzersizin sağlığa olan faydasının büyük olduğunu da şu ifadelerle belirttiler: “Metabolik sağlığın en önemli iki işareti olan organ yağlanması ve insülin hassasiyeti üzerindeki olumlu etkisi çok büyüktür. Bu nedenle enerji akışının sadece kilo değişiminde değil, genel sağlık üzerindeki etkisi de çok fazladır. Obeziteyle mücadele etmek için enerji akışının ne olduğunu anlamak büyük önem taşıyor. Metabolik sağlığı geliştirirken, normal kiloyu da korumanın en etkili yolunun yüksek enerji akışı olduğu kesin bir gerçek.”
Kısacası enerji akışı kuramına göre kaloriyi azaltmamıza gerek yok. Onun yerine koşucu olarak bizlerin, vücudun denge noktasını bulmasına yardım etmek için kalori alışverişini (tüketilen ve yakılan kalori miktarı) artırmamız gerekiyor.
Geleceğimizin neden daha fazla hareket etmeye bağlı olduğunu anlamak için geçmişi düşünmeniz yeterli. Özellikle de dokuz saatlik mesai süresinin, insanın iki milyon yıllık evrimi içerisinde ne kadar yer kapladığını düşünün. Bu iki milyon yılın yüzde 99,5’inde mesai (diğer bir tabirle hayatta kalmak) avcılık ve toplayıcılıktı. On bin yıl önce tarım yapmaya başladık; 200 yıl kadar önce de sanayi ortaya çıktı. Sadece 35-40 yıl önce dijital çağa girdik ve her şey değişti. Günümüzde her şey çok hızlı oluyor, herkes birbiriyle iletişim halinde ve ayağa kalkıp hareket etmek için fazla neden kalmadı. Bir fizikçi için iş, kuvvet çarpı mesafeye karşılık gelir. Hareket mutlaka olmalı ve bu hareket yakılan kaloriye göre ölçülmeli. Avcı-toplayıcı, sonra çiftçi ve sonra da işçi olarak bolca kalori yakıyorduk. Artık yakmıyoruz. “İşe gittiğimizi” söylerken aslında hatalı ifade ediyoruz, çünkü biz oturmaya gidiyoruz. Bizler ofiste çalışan değil, oturan kişileriz. Sonuç olarak çalışma saatlerinde atalarımıza kıyasla çok daha az kalori yakıyoruz. Basit bir hesap yapalım. Fizyolojistler göreceli çalışmayı MET denen bir birimle ölçerler. Otururken saate bir, yürürken üç, yavaşça koşarken de yedi MET yakarsınız. Arabada oturma, toplantılar ve bilgisayar başında oturmalar arasında geçen zamanda normal bir ofis çalışanı saatte 1,5 MET yakar.