ZİHİN EGZERSİZİ

İşte hafızanı geliştirmek, yaratıcılığı arttırmak ve konsantrasyonu güçlendirmek için hazırlanmış zihinsel fitness planın!

Zekâ Egzersizleri

Hem kazan, hem kazan! Bu aktiviteler sadece eğlenceli olmakla kalmıyor, aynı zamanda beyin doktorlarına göre beyindeki gri bölgeyi büyütmenin en iyi yolu. (Örneğin dans ederken bir yandan da planlama, koordinasyon, değerlendirme gibi pek çok beyin sistemini kullanmış oluyorsun. Meditasyon yapmak da beynin öğrenme ve hafıza ile ilgili bölümlerini etkiliyor.)

Bir müzik aletini çalmayı öğren Bir yabancı dil öğren
Meditasyon ya da yoga yap Satranç oyna (ya da benzeri bir strateji oyunu)
Dans dersleri al Bir sanat öğren (resim yapmak gibi)
Üniversite dersleri ya da kurs al Bir sihirbazlık numarası öğren

> Haftada üç kez, bir saat ağırlık çalış. Medicine & Science in Sports & Exercise’a göre bunu düzenli olarak yaparsan, yaşın ilerlese de hafızan güçlü kalır.

> Yüksek yoğunluklu interval ya da direnç egzersizleri yap. Ratey, bunların beyin sağlığın için iyi olan hormonların seviyesini yükselttiğini söylüyor. Haftada iki kez 30 dakikalık seanslar yapmalısın.

Beynini de Güçlendir

Spark: Revolutionary New Science of Exercise and the Brain kitabının yazarı Doktor John J. Ratey, “Egzersiz, beyin hücrelerinin büyümesini tetikleyen protein üretimini arttırır, nöronların en iyi şekilde çalışmasını sağlar” diyor. Şunları dene:

Kendinle Yarış

Beyin gücünü nörobik sistemlerle geliştir. Bunlar seni duyularını kullanmaya zorlayan ve zihnini beklenmedik yollarla uyaran yöntemlerdir. Deneyebileceğin bazı basit şeyler:

> Dominant olmayan elini (solaksan sağ elini) kullanarak dişlerini fırçala veya yazı yaz.

> Farklı işleri bir arada yaparken kulaklarını tıka.

> Masanın üstünde duran resimleri bir saatliğine ters çevir.

> Gözlerin kapalı olarak evinin yakınında yönünü bulmaya çalış.

Zihin Kaslarının Yakıtları

Yumurta kolin adlı bir madde içerir. Bu besin öğesi, beyin fonksiyonlarına yardım eder.

Yaban mersini epikateşin bakımından zengindir. Bu madde daha keskin bir odaklanma sağlar.

Somon beyin sağlığı için çok önemli olan Omega-3 içerir.

Dehanın Yolları

Los Angeles’daki Kaliforniya Üniversitesi’nin Psikoloji Bölümü’nden Doçent Doktor Robert Bjork, hafıza ve öğrenme konusunda uzman. İşte yeni yayımlanacak olan kitabı Brain Trust’dan WH okurları için paylaştığı beyin güçlendirme önerileri:

Biraz Yavaş Ol

Diyelim ki yeni bir bilgisayar programında uzmanlaşmak istiyor ya da bir yabancı dil öğreniyorsun… Çalışmalarının arasına biraz zaman koymalısın. Bu sayede ilk derste neler öğrendiğini hatırlamakta epeyce zorlanacaksın.

Bjork, “Bilgiyi çağırmakta ne kadar zorlanırsan, bir sonraki derste onu o kadar iyi pekiştirirsin” diyor.

Dekoru Değiştir

Farklı çevrelerde çalışmak, öğrendiğin bir bilgiyi daha sonra anımsamana yardımcı olur. Örneğin aldığın notları ofisinde gözden geçirmek yerine bir değişiklik yap: Onları kanepede otururken, yatakta ya da bir kafede de okuyabilirsin. Eğer normalde akşamları çalışıyorsan, notlarına sabah bakmayı dene.

Kendini Şaşırt

Bjork, bilgiyi bloklar hâlinde alma eğiliminde olduğumuzu söylüyor: “Önce bir şeyi öğrenir ve onda uzmanlaşırız, ardından bir diğerine geçeriz.” Ama bundan daha etkili bir strateji var. Diyelim ki daha iyi tenis oynamak istiyorsun. Bir saat boyunca servis atışı üzerinde çalışmak yerine, ters vuruş ve ayak hâkimiyeti gibi karma bir çalışma yap.

BENZER YAZILAR